de Tijdkijker

De Tijdkijker is een unieke virtual en augmented reality-tijdreis. Een avontuurlijk ontdekkingstocht die je zo'n 15.000 jaar terug in de geschiedenis brengt. Naar het tijdperk waarin Brabant en Nederland nog uit oerbos bestond. De mensen leefden als jagers en verzamelaars. Vervolg het tijdpad en ontdek het leven van preHistorische boeren, Romeinen en vroeg-middeleeuwsemachthebbers. Ontmoet een ambachtsman en zijn gezin. Zie hoe musketiers de Tachtigjarige oorlog ondergingen.

Download de Tijdkijker gratis in de AppStore (iOS 8  en hoger) of Google PlayStore (Android 4.3 en hoger).

Hoe werkt het?

  • Download app de Tijdkijker in de Google Playstore of AppStore, dit kun je al thuis doen. 
  • Download ook de video’s. Dit kan >5 min duren.
  • Gebruik de Tijdkijker met de verstelbare preHistorisch Dorp-bril, verkrijgbaar in het Tolhuis, of direct op je smartphone.
  • Bij de Tijdkijker-bankjes,herkenbaar aan het schild, kijk je de historische scène's. Na de pieptoon start de Tijdkijker automatisch.
  • Raakt de batterij van je smartphone leeg? Laad deze op in een van de twaalf kluisjes in herberg Den Bonten Os. Zodra beschikbaar.

Tip: Tijdkijker-VR bril en koptelefoontje zijn verkrijgbaar in het Tolhuis. 

Gebaseerd op Florarium temporum

De Tijdkijker is gebaseerd op het Florarium temporium. Het middeleeuwse kroniek geschreven in Eindhovens klooster Mariënhaage. Nicolaus Clopper jr., een middeleeuwse monnik, tekende de geschiedenis van de bekende wereld van de middeleeuwen op. Onder pseudoniem “Collector” schreef Clopper van 1468 tot en met 27 mei 1472 aan zijn meesterwerk.

Een verre nazaat van Nicolaus Clopper neemt museumbezoekers aan de hand van het Florarium Temporum mee op een tijdreis die bijna 15 millenia omvat.

Met de VR/AR Tijdkijker herbeleef je historische tijden waaronder steentijd, de Romeinse tijd, middeleeuwen en Tachtigjarige oorlog. Historische gebouwen en ambachtshuizen van het preHistorisch Dorp komen wonderbaarlijk tot leven. 

Kijk de video van Omroep Brabant.

Foto: de Tijdkijker is door John Jorritsma, burgemeester van Endehoven, en Anneke Boonstra, oprichter van preHistorisch Dorp in gebruik genomen bij de seizoensopening 2017.