Historisch Foodfest


Honger! Er zijn van oudsher maar een paar basisbehoeften: eten, onderdak en kleding. Het weekend van 21 en 22 september storten we ons in het voedselavontuur: van prehistorie tot late middeleeuwen. Hoe houd je iets lang houdbaar zonder koelkast? Dronken we in de prehistorie al alcohol? Wat waren de tafelgewoonten in de middeleeuwen en waar kwamen die vandaan? Hoe ver reisde men voor die ene maaltijd?

Ontdek én proef een heel weekend lang de geschiedenis van voeding. Zo zie je jagers die koken zonder kookpotten: in een zak van dierenhuid maak je een prima soep. Ook vis die werd gevangen in de prehistorie werd direct bereid en langer houdbaar gemaakt. Wat verder in de tijd ontdek je het speenvarken aan het spit, middeleeuwse stoofpotten, Romeinse kaas en andere lekkernijen, het brouwen van mede (honingwijn) en vers brood met linzensoep. Kom je ook even kijken naar de imker en zijn bijenkast?

Op beide dagen zijn er ook kruidenworkshops waarin je zelf een kruidenzalf kunt maken van de gewassen die groeien in het preHistorisch Dorp. Op zondag verzorgt Geertje Jansen van Wandeloogst, oprichtster van het Nederlands Wildplukkersgilde, 5 verschillende gratis rondleidingen over het gebruik van kruiden en planten door de eeuwen heen. Je gaat hierbij bijvoorbeeld op zoek naar eetbare planten binnen de muren van het preHistorisch Dorp en test daarbij je smaakpapillen. Een andere rondleiding neemt je mee door het bijgeloof dat men vroeger had over wilde planten, tuinkruiden en groenten.