De échte wereld van Jeroen Bosch

Zondag 3 juli beleef je magie en bijgeloof in de middeleeuwse wereld van Jeroen Bosch.

Brabants wereldberoemde middeleeuwse schilder Jeroen Bosch (1450-1516) leefde in een stad zoals je die vindt aan het 15e eeuwse Jeroen Boschplein. Middeleeuwse stadsgebouwen zoals Herberg den Bonten Os, het Tolhuys, Wevershuis en de smidse: als je Bosch wilt kennen, moet je zijn échte wereld ontdekken. Ontdek hoe mensen in de tijd van Bosch leefden, werkten, eten en dronken.

De wereld in de schilderijen van Bosch staan bol van bijgeloof, wonderlijke gedrochten, duivels in alle soorten en maten. Ontdek speciale relikwieën en rituelen. Versla jij de monstertjes van Bosch?!

Aan het Jeroen Boschplein loop je binnen in vier bijzondere gebouwen uit de tijd van Jeroen Bosch. Het Tolhuys, Wevershuis, de smidse en 16 eeuwse herberg.

Speel vele bijzondere spelletjes geïnspireerd op de bekende schilderijen. Raak jij fabelachtige fantasiedieren met de kruisboog?


Zondag 3 juli van 11.00 - 17.00 uur!


Uitgebreid programma met veel theater!


  • Professor Alchemisticus Bombasticus en zijn rondreizend laboratorium toont magie, alchemie en wonderlijke wetenschap anno 1500.
  • Het Jeroen Bosch rariteitenkabinet met speciale relikwieën & monsters van niemand meer en niemand minder dan Jeroen Bosch!
  • Het Zuidelijk Toneel/Artemis Theater geeft een proloog op de nieuwe voorstelling Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde.*

  • Johannes de Nar & Jannus de Goochelaar
  • Jeroen Bosch spelletjes
  • Schilderen als ambacht
  • Middeleeuwse en prehistorische ambachtslieden*Over de voorstelling: Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde

In dit gewone dorp is iets bijzonders aan de hand. Er gaat een raadselachtig virus rond. De grote mensen hebben in het grootste geheim hun spullen gepakt en op karren geladen. Ergens in die huisjes slapen de kinderen. Zij weten nog van niks. Dit is het verhaal van Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde, een familievoorstelling die deze zomer en najaar een theatertournee maakt ihkv het Jheronimus Bosch jaar. Het pre Historisch Dorp laat een stukje van de voorstelling zien, gespeeld en verteld door acteur/verteller Marien Jongewaard.

aanvang: 12.00 en 15.00 uur. duur plm een half uur. locatie Runderhoeve.

geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar www.artemis.nl www.hzt.nl


Theater Jeroen Bosch rariteitenkabinet met speciale relikwieën & monsters van niemand meer en niemand minder dan Jeroen Bosch!

NIEUWS


Een weekend vol paasactiviteiten
2019-04-12

Bij ons vier je 3 dagen lang Pasen. Traditiegetrouw gaan we lekker aan de slag met eieren! Je kan paaseieren versieren met verschillende kleuren in het Ambachtenhuis, symbolen van klei maken, eieren zoeken en nog veel meer.

bekijk het evenement >


Paasbrunch in het preHistorisch Dorp
2019-04-02

Vier het voorjaar en geniet samen met je familie van een heerlijke paasbrunch in het preHistorisch Dorp. Schuif eerste of tweede paasdag aan in onze herberg en laat je verwennen in een historische setting. Bij mooi weer brunchen we buiten! Naderhand kun je uiteraard met z’n allen genieten van de levende geschiedenis in ons museum: rondleidingen, workshops, dieren en natuurlijk allerlei paasactiviteiten. Tijdens Pasen zijn wij geopend van 10:00 – 17:00 uur, ook op maandag!

bekijk het evenement >


Het Historisch Ambachtenlab gaat van start!
2019-03-28

Wees erbij! Het Historisch Ambachtenlab gaat weer van start. Ben je tussen de 8 en 12 jaar oud, en ben jij op woensdagmiddag het liefst creatief bezig? Kom dan alleen of samen met je vrienden, naar het preHistorisch Dorp. Waan je een hele middag in een andere tijd en maak iets moois met je eigen handen!

bekijk het evenement >