Historisch Ambachtenlab

Weet jij hoe je van leer een armband maakt? Of wil je heel graag een eigen drinkbeker van hoorn maken? Kom dan naar het Historisch Ambachtenlab in het preHistorisch Dorp in Eindhoven.
Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen op woensdagmiddag creatief aan de slag met oeroude technieken in deze historische knutselclub.


Doe je graag leuke dingen op je vrije woensdagmiddag? En ben je het liefst creatief bezig? Kom dan, alleen of samen met je vrienden, naar het preHistorisch Dorp. Waan je een hele middag in een andere tijd en maak iets moois met je eigen handen!

Het Historisch Ambachtenlab vindt iedere woensdagmiddag plaats van 15:00 tot 17:00 uur.
Elke week heeft een ander praktisch onderdeel. Bekijk het programma hieronder en kies het thema dat bij jou past.
Woensdag 22 mei

Het Ambachtenlab staat vandaag in het teken van geld. Sla je eigen tinnen munt! Om dit middeleeuws geldstuk goed te bewaren maken we een passend buideltje erbij met een wollen koordje. Uiteraard moet je zelf van het wol een koordje proberen te twijnen.

Woensdag 29 mei
Maak zelf een prachtige driedelige buidel van leer in het Ambachtenlab van vandaag! Een goede leren buidel is onmisbaar als je de hele dag in de weer bent. Heb jij er al een? Met een gewaxte linnen draad, een priem en een leernaald ga je een stoere en handige buidel stikken. Zorg er wel voor dat ie goed om je middel past!

Activiteiten in juni

Woensdag 5 juni
Vandaag gaan we in het Historisch Ambachtenlab samen hele bijzondere middeleeuwse sieraden maken: stoere armbanden van leer! Het armbandje moet eerst worden gesneden of geknipt. Daarna gaan we het versieren met bijzondere stempels gemaakt van been. Ten slotte wordt het armbandje goed ingevet en kun je ´m meteen omdoen.

Woensdag 12 juni
Hé, dat is handig! In het Ambachtenlab gaan we deze woensdagmiddag aan de slag met een spel-buidel: dat is een mooie buidel voor steentjes dat aan de binnenkant het Romeinse Molenspel laat zien. Zo kun je je spel overal mee naartoe nemen. Je maakt van soepel rood leer zelf een buidel en zoekt de beste steentjes voor erin. Daarna gaan we samen het spel spelen. Doe je mee?

Woensdag 19 juni
Bij de historische knutselclub is vandaag vandaag een prehistorische juwelier aanwezig. Want weet je dat ze heel vroeger alles van een dier gebruikten? Dus niet alleen het vlees en de vacht, maar zelfs van het gewei werden mooie en handige dingen gemaakt. Vandaag gaan we aan de slag met stukjes gewei, die we samen omtoveren tot hele fraaie sieraden!

Woensdag 26 juni
Deze middag gaan we onze eigen drinkbeker maken. Eentje die je ook nog eens overal mee naartoe kunt nemen. Het wordt een beker van een hoorn. Maar voordat je eruit kunt drinken, moet eerst de buitenkant goed schoon worden geschraapt. Daarna gaan we een lus van leer snijden en bevestigen aan de hoorn. Handig, nu kan hij aan je broekriem!

Activiteiten in juli

Woensdag 3 juli
Het Historisch Ambachtenlab staat vandaag in het teken van muziek. We gaan een snorrebot maken. Een wat?! Dit is een bijzonder instrument dat werd uitgevonden in de steentijd. Het bestaat uit een dun plaatje van hout dat aan een koord rondgeslingerd wordt. Je gaat voor het maken van dit oeroude instrument aan het werk met een mes.


Meedoen
De kosten voor het Historisch Ambachtenlab bedragen 12,50 euro per keer, dit is inclusief de entree tot het preHistorisch Dorp.
Wil je meerdere keren komen? Koop dan een strippenkaart! Deze geeft 5 keer toegang tot het Historisch Ambachtenlab voor 50 euro.

De kaarten zijn te koop bij de kassa van het preHistorisch Dorp.
Let op: we hanteren een maximaal aantal deelnemers van 15, zodat we iedereen persoonlijke aandacht kunnen geven.NIEUWS


Het Historisch Ambachtenlab is van start!
2019-03-28

Wees erbij! Het Historisch Ambachtenlab is weer van start. Ben je tussen de 8 en 12 jaar oud, en ben jij op woensdagmiddag het liefst creatief bezig? Kom dan alleen of samen met je vrienden, naar het preHistorisch Dorp. Waan je een hele middag in een andere tijd en maak iets moois met je eigen handen!

bekijk het evenement >


Winnaar kidsproof 2019!

preHistorisch Dorp is voor het tweede jaar op rij verkozen tot hét Kidsproof museum van Noord-Brabant. In totaal werden de Nederlandse musea dit jaar ruim 11.000 keer onder de loep genomen door 'museuminspecteurs', kinderen tot en met 12 jaar. Dankzij hun inspectierapporten prolongeren wij de titel. 

bekijk het evenement >


3 en 4 augustus: spinnersweekend

Wol- en Spinliefhebbers opgelet! Op 3 en 4 augustus houden wij een spinnersweekend. Je bent deze twee dagen welkom om alles te ontdekken over de geschiedenis van het spinnen van wol en vlas, maar vooral om zélf mee te doen.

bekijk het evenement >