Vuur, vonk en ijzer

In de herfstvakantie is er voor alle leeftijden van alles te beleven in het preHistorisch Dorp! In het eerste weekend, op 12 en 13 oktober, graaf je mee met echte archeologen. We duiken samen met de archeologische vrijwilligersvereniging AVKP/AWN en het Erfgoedhuis in de Nationale Archeologiedagen. De rest van de week staat in het teken van vuur, vonk en ijzer en houden we een internationaal ijzersymposium! Teams uit diverse landen zullen van woensdag tot zondag proberen zoveel mogelijk ijzer te winnen uit lokaal ijzeroer. Dit doen zij door ovens te bouwen en te gebruiken die mensen 1000 tot 2500 jaar geleden ook gebruikten.

14 t/m 20 oktober
Van maandag tot zondag gaan we aan de slag met ijzeren gereedschappen en ontdek je hoe mensen deze vroeger gebruikten. Zo zie je bijvoorbeeld hoe men vroeger een lepel maakte. Smeed zelf je eigen beitel en slijp hem op de slijpsteen naast de smidse. Schil oude boomstammen met een schilmes of boor een gat in hout met een handboor. Ook kun je tin gieten of het begin van licht ontdekken door het dompelen van jouw eigen kaars of een vuurtje te maken!

17 t/m 20 oktober
Van donderdag tot zondag zijn 10 internationale teams bezig om ijzer te winnen. Sommige doen dat op geheel authentieke wijze, anderen concentreren zich meer op een zo hoog mogelijke opbrengst. Je kunt er zeker wat van leren. Zij bouwen ter plekke hun ovens op en verhitten ijzeroer tot de slak zich van de wolf scheidt… geen idee wat we daarmee bedoelen? Kom bij ons kijken en we leggen het allemaal uit. Diverse smeden zullen daarnaast laten zien hoe je van dit oerijzer de mooiste werktuigen smeedt. En je mag zelf ook als smid aan de slag! Hoe cool (nou ja, hot) is dat?! Tot slot mag je al die gereedschappen ook nog eens zelf uitproberen. Ga aan de slag met hout hakken, schillen en splijten. Je mag knippen, knijpen en doorboren. Een hele week vol vuur, vonken en ijzer!

19 en 20 oktober
In het laatste weekend van de herfstvakantie roepen we zoveel mogelijk smeden en ambachtslieden op om hun kunsten bij ons te komen vertonen. Breng je zelfgemaakte gereedschappen mee of laat zien welke ijzeren gereedschappen jij gebruikt! Heb je een gek stuk gereedschap in de schuur bij opa gevonden? Breng het mee en wij vertellen je wat het is. Als we het niet weten, zoeken we het voor je uit.