Wasdag: vies en vuil verleden?

Dit weekend staat het preHistorisch Dorp in het teken van de grote schoonmaak. De twee dagen na Nationale Modderdag proberen we alles fris te krijgen. Kom dus gerust binnen met moddervoeten of vuile kleding. De bewoners uit verschillende tijdperken tonen op 29 en 30 juni hoe ze alles schoon hielden. We maken zeep om te wassen, schrobben kleding schoon, kloppen de matten en luchten de huizen. Er is genoeg water aanwezig om af te koelen van het warme weer!

Vuile was

Want hoe verliep een wasdag vroeger eigenlijk? Dit ging uiteraard met de hand: je vult een wastobbe met veel water en gaat de kleding en linnen flink boenen op een wasbord. Vlekken wrijf je samen om het vuil los te maken. Daarna moest het nog uitgespoeld en gewrongen worden. Tot slot laten je de kleding drogen op het gras of aan de waslijn. Een úrenlang karwei dus…

Schone mens

Mensen moest zichzelf ook schoon houden. Er waren tijden dat men dacht dat het beter was zich niet te wassen. Tijdens het wasweekend gaan we zelf zeep maken. In de prehistorie werd zeep al gemaakt, onder andere door talg en as te combineren. Ook olie werd gebruikt, door de Romeinen bijvoorbeeld, om het lichaam te reinigen. Met een beetje zand erbij had je een goede scrub.

Kom jij ook? Laat het ons weten op Facebook!