Workshop Oervlees

Kleurrijk, mals oervlees van bijzondere oervarkens uit de 'prehistorie'. Ontdek hoe je een varken uitbeent, waar de varkenshaas en kinnebak zit en hoe smaakvol deze oervarkens proeven. Doe mee aan de workshop Oervlees!

We ontvangen je aan het eind van zaterdagmiddag 3 november (17:00) in preHistorisch Dorp. De herbergier verwelkomt je met een drankje bij het haardvuur in middeleeuwse herberg Den Bonten Os.

Schoon aan de haak hangt de helft van een van de twee oervarkens van preHistorisch Dorp. Deze varkens groeiden dit jaar op in de grote prehistorische varkenskraal. 

Enorm mals vlees van het Duke of Berkshire-ras. Biologisch boer en slager John van Lieshout vertelt het bijzondere verhaal van big tot varkensbiefstuk. 

John demonstreert hoe je een varken uitbeent. Ontdek waar de speklappen vandaan komen, en waar de varkenshaas en kinnebak nou precies gelokaliseerd zijn.
Natuurlijk gaan we ook zelf aan de slag: we maken zelf op ambachtelijke wijze oerworst.

We bereiden het bijzondere vlees voor een uniek diner met naast het verse vlees ook zelfgemaakte stamppotten van het oervlees. 

Tenslotte eten we dit heerlijks op, onder het genot van een glas (speciaal) streekbier of een goede wijn. Je mag zelf kiezen, alle drank is inbegrepen. Het wordt een sfeervolle avond bij de enorme haard van herberg Den Bonten Os.

En wat er van het oervlees over blijft, krijg je mee naar huis.

Programma, zaterdag 3 november 17:00 – 21:00 uur

  • Ontvangst met borrelhapje en drankje
  • Uitleg over het oervarken door boerderij slager John van Lieshout
  • Uitbenen van het oervarken
  • Toelichting op de verschillende vleessoorten van kinnebak en procureur tot varkenshaas
  • Workshop worsten maken
  • Bereiden vlees op een open vuur
  • Stamppot bereiden
  • Diner van vers oervlees, twee soorten stamppot 
  • Alle drankjes
  • Vlees voor thuis (enkele kilo’s per deelnemer)

Prijs € 75,- per persoon (maximaal 25 deelnemers, vol is vol)

Boek nu jouw deelname NIEUWS


preHistorisch Dorp opent poorten met Kinderburgemeester
2019-03-21

Zaterdag 30 maart komt Kinderburgemeester Loïs van Rooij de poorten van het preHistorisch Dorp openen voor het nieuwe seizoen. Zeker toepasselijk, omdat het museum eind vorig jaar nog werd verkozen tot hét Kidsproof Museum van Noord-Brabant. In het preHistorisch Dorp maak je in één dag een tijdreis van 15.000 jaar. Onderweg ontmoet je jagers uit de steentijd, boeren uit de prehistorie en ambachtslieden uit de middeleeuwen. Maak een praatje en laat je verrassen door hun verhalen over het dagelijks leven in het verleden.

bekijk het evenement >


Winnaar kidsproof 2019!

preHistorisch Dorp is voor het tweede jaar op rij verkozen tot hét Kidsproof museum van Noord-Brabant. In totaal werden de Nederlandse musea dit jaar ruim 11.000 keer onder de loep genomen door 'museuminspecteurs', kinderen tot en met 12 jaar. Dankzij hun inspectierapporten prolongeren wij de titel. 

bekijk het evenement >