De historische collectie van Eindhoven Museum omvat een breed spectrum aan werken en objecten die met het verleden van Brabant en Eindhoven verbonden zijn: naast de kunstwerken spelen volkskunde-objecten een belangrijke rol in de collectie.

Regionale kunst

De kunstwerken bestaan uit schilderkunst, grafische kunst, beeldhouwkunst en penningenkunst. De kunstenaars zijn vooral bij de regionale omgeving betrokken. Enerzijds zijn het kunstenaars die afkomstig zijn uit de regio. Zij waren geïnspireerd door schildersdorpen als Heeze en Bladel. Anderzijds heeft de artistieke sfeer van de regio veel kunstenaars van heinde en verre aangetrokken, die hun inspiratie in de authenticiteit van de omgeving vonden. De artistieke sfeer is dan ook al sinds eind 19e eeuw niet meer weg te denken uit Eindhoven.

Volkskunde

Het dagelijks leven in de regio vanaf de 19e eeuw is niet alleen te zien in de kunstwerken, maar ook de volkskundecollectie geeft een goed beeld. De volkskunde-objecten behandelen verschillende thema’s: textiel, ambachten, klokkenwerken, zilveren en koperen objecten, archeologische vondsten, Eindhovense nijverheid, dagelijks leven en religie. De historische collectie van het museum bewaart ook objecten die bijzonder zijn voor Eindhoven: vaandels van Eindhovense verenigingen, objecten van Eindhovense industrie zoals de hoge hoeden van Spoorenberg of de burgemeesterstoel van Eindhoven.

Bekijk hier de website van de collectie.