Expositie: Terugblik op Eindhoven tijdens WO II

75 jaar na dato vertellen het Eindhoven Museum en de Bibliotheek Eindhoven het verhaal over het Sinterklaasbombardement en de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven.

Het Sinterklaasbombardement op Eindhoven door de Britse luchtmacht RAF op zondagochtend 6 december 1942 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad. Doelwit van dit zogenaamde Sinterklaasbombardement zijn de Philips-fabrieken. Hier worden onder meer radio’s voor de bezetter geproduceerd. De Witte Dame wordt zwaar getroffen. De bommen vallen ook op woningen, kerken, winkels en het Binnenziekenhuis.

Het centrum van Eindhoven wordt deels weggevaagd en er vallen vele burgerslachtoffers. Nu, 75 jaar later, vertelt Eindhoven Museum en Bibliotheek Eindhoven met foto’s, objecten en herinneringen het verhaal over het Sinterklaasbombardement en de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven. De expositie in de bibliotheek kun je bezoeken tussen 18 september en 10 december.

Daarnaast organiseren we gezamenlijk allerlei activiteiten rondom dit thema:
Boekpresentatie 75 jaar Sinterklaasbombardement, 30 september
Workshop: maak je eigen knijpkat, 21 oktober
Lezing: De stedelijke bebouwing van Eindhoven en de oude dorpen na 1900, 22 oktober
Workshop: “Eindhovensche Zoete lampjes” maken, 3 december
Lezing: het Sinterklaasbombardement, 10 december

Meer info op de website van Bibliotheek Eindhoven

Foto: RHCe

AGENDA


22 & 23 juni: Koningsschieten
22 juni 2019

In het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 juni wordt in het preHistorisch Dorp een traditioneel Koningsschieten gehouden. De beste schutters uit Nederland en België komen bij elkaar om de strijd met elkaar aan te gaan in deze spannende boogschietwedstrijd. de schutter met de minste missers wordt de Koning(in) van het preHistorisch Dorp!

bekijk het evenement >


Wasdag: vies en vuil verleden?
29 en 30 juni 2019

Kleren maken de man: dat is al sinds dat we kleding dragen. Alleen zag kleding er vroeger toch wel wat anders uit dan nu...

bekijk het evenement >


Back to basic: logeren in de prehistorie
6 en 7 juli 2019

Pak je spullen en vertrek op zaterdag 6 juli voor een weekend op een reis 2.500 jaar terug in de tijd. Grijp deze kans om een nacht door te brengen in het preHistorisch Dorp! Durf jij het aan?

bekijk het evenement >