Expositie: Terugblik op Eindhoven tijdens WO II

75 jaar na dato vertellen het Eindhoven Museum en de Bibliotheek Eindhoven het verhaal over het Sinterklaasbombardement en de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven.

Het Sinterklaasbombardement op Eindhoven door de Britse luchtmacht RAF op zondagochtend 6 december 1942 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad. Doelwit van dit zogenaamde Sinterklaasbombardement zijn de Philips-fabrieken. Hier worden onder meer radio’s voor de bezetter geproduceerd. De Witte Dame wordt zwaar getroffen. De bommen vallen ook op woningen, kerken, winkels en het Binnenziekenhuis.

Het centrum van Eindhoven wordt deels weggevaagd en er vallen vele burgerslachtoffers. Nu, 75 jaar later, vertelt Eindhoven Museum en Bibliotheek Eindhoven met foto’s, objecten en herinneringen het verhaal over het Sinterklaasbombardement en de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven. De expositie in de bibliotheek kun je bezoeken tussen 18 september en 10 december.

Daarnaast organiseren we gezamenlijk allerlei activiteiten rondom dit thema:
Boekpresentatie 75 jaar Sinterklaasbombardement, 30 september
Workshop: maak je eigen knijpkat, 21 oktober
Lezing: De stedelijke bebouwing van Eindhoven en de oude dorpen na 1900, 22 oktober
Workshop: “Eindhovensche Zoete lampjes” maken, 3 december
Lezing: het Sinterklaasbombardement, 10 december

Meer info op de website van Bibliotheek Eindhoven

Foto: RHCe

AGENDA


Openingsweekend
30 - 31 maart 2019

Zaterdag 30 maart komt Kinderburgemeester Loïs van Rooij de poorten van het preHistorisch Dorp openen voor het nieuwe seizoen. Zeker toepasselijk, omdat het museum eind vorig jaar nog werd verkozen tot hét Kidsproof Museum van Noord-Brabant.

bekijk het evenement >


De Romeinen komen!
28 april t/m 5 mei 2019

In het preHistorisch Dorp in Eindhoven nemen de Romeinen de hele week het roer over. Bezoek de mannen én vrouwen uit die tijd. 

bekijk het evenement >


Hemelvaart: gifmengers en kruidenvrouwtjes
30, 31 mei en 1 juni 2019

Ontdek tijdens het Hemelvaart-weekeinde de magische wereld van planten & kruiden: Tegen alles is wel een kruid gewassen!

bekijk het evenement >