Terug naar de oorsprong

Eindhoven Museum gaat terug naar haar oorsprong met restyling van haar erfgoedpark naar preHistorisch Dorp. “In de volksmond bleef de naam ‘prehistorisch dorp’ altijd in gebruik”, legt Ward Rennen, directeur van Eindhoven Museum uit. “Die naam roept een warm gevoel bij Eindhovenaren op.

Het museum begon in 1982 met een prehistorische boerderij. Tegenwoordig kunnen bezoekers in vele historische boerderijen, hoeves en ambachtshuizen het Brabantse leven van vroeger meemaken. “We gaan terug naar de oorsprong. De Hoofdletter H benadrukt de vele tijdperken van prehistorie tot middeleeuwen die bezoekers hier meemaken. Eigenlijk zijn we een prehistorisch én middeleeuws dorp, maar dat is wel een heel lange naam. En historische dorp is ook heel algemeen. Het preHistorisch Dorp is uniek.”

“Mensen denken vaak dat Eindhoven in de laatste honderd jaar ontstaan is, maar onze stad is ouder dan Amsterdam, die geschiedenis verdient het ook om vertelt te worden. Het begon met een kleine nederzetting zoals wij laten zien, maar ook met boeren. Dat is waar wij vandaan komen. Dat leven van prehistorie tot aan de late middeleeuwen beleven onze bezoekers.”

Eindhoven Museum

De Historisch Collectie, een andere belangrijk onderdeel van Eindhoven Museum, behoudt net zoals de museum zelf organisatie haar naam. Met de make-over van het preHistorisch Dorp introduceert het openluchtmuseum ook zes historische iconen. Deze historische figuren de weg wijzen in de verschillende tijdperken. “De batavier staat bijvoobeeld voor de Romeinse tijd in Nederland. Een muskieter voor de 80-jarige oorlog, waarin Eindhoven meermaals in de frontlinie lag. Of de jager voor de prehistorie.”Zelf het gereedschap oppakken

Bezoekers krijgen meer te doen in het museum. Een historische bouwploeg gaat op ambachtelijke manier een inheems-Romeinse werkplaats bouwen. “Zo leer je over oude ambachten en technieken. Je kunt gewoon het gereedschap met ons oppakken.”

Jeroen Bosch-marktplein

Centraal in het preHistorisch Dorp ligt het middeleeuwse Jeroen Bosch-plein. De gebouwen aan het plein zijn afkomstig uit het tijdperk waarin de wereldberoemde Bossche schilder leefde. “Bezoekers kunnen hier zelf ervaren hoe mensen in de tijd van Jeroen Bosch in Brabant leefden”, licht Rennen toe. “En Jeroen Bosch-spelletjes spelen zoals kruisboogschieten op de wereldberoemde fantasiefiguren. Dat is het bijzondere aan deze plek, je maakt alles zelf mee en neemt deel aan historische tijden.”

Opening met Pasen

Het preHistorisch Dorp opent op de eerste paasdag haar nieuwe seizoen. Bezoekers kunnen zelf meebouwen aan een inheems-Romeinse gebouw. Een Romeinse landmeter bijvoorbeeld geeft workshops in historische technieken en een druide brengt het bouwoffer. In totaal zijn er ruim vijftig activiteiten, workshops en demonstraties tijdens de paasdagen op 27 en 28 maart. Meer informatie op www.preHistorischDorp.nl

AGENDA


22 & 23 juni: Koningsschieten
22 juni 2019

In het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 juni wordt in het preHistorisch Dorp een traditioneel Koningsschieten gehouden. De beste schutters uit Nederland en België komen bij elkaar om de strijd met elkaar aan te gaan in deze spannende boogschietwedstrijd. de schutter met de minste missers wordt de Koning(in) van het preHistorisch Dorp!

bekijk het evenement >


Wasdag: vies en vuil verleden?
29 en 30 juni 2019

Kleren maken de man: dat is al sinds dat we kleding dragen. Alleen zag kleding er vroeger toch wel wat anders uit dan nu...

bekijk het evenement >


Back to basic: logeren in de prehistorie
6 en 7 juli 2019

Pak je spullen en vertrek op zaterdag 6 juli voor een weekend op een reis 2.500 jaar terug in de tijd. Grijp deze kans om een nacht door te brengen in het preHistorisch Dorp! Durf jij het aan?

bekijk het evenement >