Terug naar de oorsprong

Eindhoven Museum gaat terug naar haar oorsprong met restyling van haar erfgoedpark naar preHistorisch Dorp. “In de volksmond bleef de naam ‘prehistorisch dorp’ altijd in gebruik”, legt Ward Rennen, directeur van Eindhoven Museum uit. “Die naam roept een warm gevoel bij Eindhovenaren op.

Het museum begon in 1982 met een prehistorische boerderij. Tegenwoordig kunnen bezoekers in vele historische boerderijen, hoeves en ambachtshuizen het Brabantse leven van vroeger meemaken. “We gaan terug naar de oorsprong. De Hoofdletter H benadrukt de vele tijdperken van prehistorie tot middeleeuwen die bezoekers hier meemaken. Eigenlijk zijn we een prehistorisch én middeleeuws dorp, maar dat is wel een heel lange naam. En historische dorp is ook heel algemeen. Het preHistorisch Dorp is uniek.”

“Mensen denken vaak dat Eindhoven in de laatste honderd jaar ontstaan is, maar onze stad is ouder dan Amsterdam, die geschiedenis verdient het ook om vertelt te worden. Het begon met een kleine nederzetting zoals wij laten zien, maar ook met boeren. Dat is waar wij vandaan komen. Dat leven van prehistorie tot aan de late middeleeuwen beleven onze bezoekers.”

Eindhoven Museum

De Historisch Collectie, een andere belangrijk onderdeel van Eindhoven Museum, behoudt net zoals de museum zelf organisatie haar naam. Met de make-over van het preHistorisch Dorp introduceert het openluchtmuseum ook zes historische iconen. Deze historische figuren de weg wijzen in de verschillende tijdperken. “De batavier staat bijvoobeeld voor de Romeinse tijd in Nederland. Een muskieter voor de 80-jarige oorlog, waarin Eindhoven meermaals in de frontlinie lag. Of de jager voor de prehistorie.”Zelf het gereedschap oppakken

Bezoekers krijgen meer te doen in het museum. Een historische bouwploeg gaat op ambachtelijke manier een inheems-Romeinse werkplaats bouwen. “Zo leer je over oude ambachten en technieken. Je kunt gewoon het gereedschap met ons oppakken.”

Jeroen Bosch-marktplein

Centraal in het preHistorisch Dorp ligt het middeleeuwse Jeroen Bosch-plein. De gebouwen aan het plein zijn afkomstig uit het tijdperk waarin de wereldberoemde Bossche schilder leefde. “Bezoekers kunnen hier zelf ervaren hoe mensen in de tijd van Jeroen Bosch in Brabant leefden”, licht Rennen toe. “En Jeroen Bosch-spelletjes spelen zoals kruisboogschieten op de wereldberoemde fantasiefiguren. Dat is het bijzondere aan deze plek, je maakt alles zelf mee en neemt deel aan historische tijden.”

Opening met Pasen

Het preHistorisch Dorp opent op de eerste paasdag haar nieuwe seizoen. Bezoekers kunnen zelf meebouwen aan een inheems-Romeinse gebouw. Een Romeinse landmeter bijvoorbeeld geeft workshops in historische technieken en een druide brengt het bouwoffer. In totaal zijn er ruim vijftig activiteiten, workshops en demonstraties tijdens de paasdagen op 27 en 28 maart. Meer informatie op www.preHistorischDorp.nl

AGENDA


Sfeervolle bedrijfs-, kerst-, & midwinterborrel
winter 2018-2019

Wat is er leuker dan het jaar goed af te sluiten met uw medewerkers of gezellig met collega’s vooruit te blikken op het nieuwe jaar! In de spannende en verrassende omgeving van de sfeervolle herberg Den Bonten Os ontvangen wij u graag. Te midden van de ambachtshuizen aan het historisch marktplein beleeft u een authentieke middeleeuwse sfeer.

bekijk het evenement >


Seizoensopening [2019]
30-31 maart 2019

We gaan weer open! Helpen jullie ons mee met de leukste historische activiteiten? Zet het alvast in je agenda zaterdag 30 maart 2019!

bekijk het evenement >


Vikingfestival
8 t/m 10 juni 2019

Het meest succesvolle evenement van het jaar! In 2019 met nog meer vroegmiddeleeuwse Vikingen, Friezen en andere historisch bewoners uit de tijd van Franken & Vikingen. Met dit jaar nog meer ambachten, een nog grotere Vikingmarkt en nog meer shows. Met Vikingdiner (op reservering)! Hier moet je bij zijn!

bekijk het evenement >