De Tijdkijker

De Tijdkijker is een unieke Virtual en Augmented Reality-tijdreis. Een avontuurlijke ontdekkingstocht die je zo'n 15.000 jaar terug in de geschiedenis brengt. Naar het tijdperk waarin Brabant en Nederland nog uit oerbos bestonden. De mensen leefden als jagers en verzamelaars. Volg het tijdpad en ontdek het leven van prehistorische boeren, Romeinen en vroeg-middeleeuwse machthebbers. Ontmoet een 13e eeuwse ambachtsman en zijn gezin. Ervaar hoe musketiers de Tachtigjarige Oorlog ondergingen.

Download de Tijdkijker gratis in de AppStore (iOS 8  en hoger) of Google PlayStore (Android 4.3 en hoger).

Hoe werkt het?

  • Download app de Tijdkijker in de Google Playstore of AppStore, dit kun je al thuis doen. 
  • Download ook de video’s. Dit kan >5 min duren.
  • Gebruik de Tijdkijker met de verstelbare preHistorisch Dorp-bril, verkrijgbaar in het Tolhuis, of direct op je smartphone.
  • Bij de Tijdkijker-bankjes, herkenbaar aan het schild, kijk je de historische scène's. Na de pieptoon start de Tijdkijker automatisch.
  • Raakt de batterij van je smartphone leeg? Laad deze op in een van de twaalf kluisjes in herberg Den Bonten Os.

Tip: Tijdkijker-VR bril en koptelefoontje zijn verkrijgbaar in het Tolhuis. 

Gebaseerd op Florarium temporum

De Tijdkijker is gebaseerd op het Florarium temporium. De Eindhovense middeleeuwse kroniek geschreven in klooster Mariënhaage. Nicolaus Clopper jr., monnik, tekende de geschiedenis van de bekende wereld in de middeleeuwen op. Onder het pseudoniem “Collector” schreef Clopper van 1468 tot en met 27 mei 1472 aan zijn meesterwerk.

Een verre nazaat van Nicolaus Clopper neemt museumbezoekers aan de hand van het Florarium Temporum mee op een tijdreis die bijna 15 millennia omvat.

Met DVR/AR de Tijdkijker beleef je historische tijden waaronder de steentijd, Romeinse tijd, middeleeuwen en Tachtigjarige Oorlog. Historische gebouwen en ambachtshuizen van het preHistorisch Dorp komen wonderbaarlijk tot leven. 

Kijk de video van Omroep Brabant.

Foto: de Tijdkijker is door John Jorritsma, burgemeester van Endehoven, en Anneke Boonstra, oprichter van preHistorisch Dorp in gebruik genomen bij de seizoensopening 2017.

Nominatie Brabantse Erfgoedprijs 2017

De Tijdkijker is door de jury van Erfgoed Brabant genomineerd voor de Erfgoedprijs 2017.

Tweeënzeventig aanmeldingen en de Tijdkijker haalt de shortlist van 8 innovatieve projecten.

Eind juni presenteert museumdirecteur Ward Rennen voor de jury van Erfgoed Brabant uitgebreid over de unieke Mixed Reality Beleving. In september worden drie projecten geselecteerd. Daar kan het publiek dan op stemmen! Wordt vervolgd...