Ambachten van Vroeger

Ambachten van Vroeger

Ontdek en aanschouw oude ambachten

Wil jij met eigen ogen zien hoe ambachtslieden vroeger te werk gingen? Kom dan op 1 en 2 juli naar Ambachten van Vroeger en ontdek hoe ambachtslieden vroeger met hun eigen handen de mooiste creaties maakten. Met dit wonderlijke weekend trappen we de zomervakantie af, waarbij een van onze bewoners twee maanden lang het middeleeuwse ambachtenhuis gaat bewonen.

Tickets

Ontdek de kracht van het ambacht

Vroeger maakten de mensen veel meer zelf dan tegenwoordig. Eigenlijk alle voorwerpen die ze nodig hadden! Van de prehistorie tot de middeleeuwen specialiseerde zich dit steeds meer. Waar de jager binnen zijn groep nog geheel zelfvoorzienend was, verenigden de middeleeuwers zich in gilden en ambachten. Met daarbinnen zelfs nog stappen in het proces die werden uitbesteed aan specialisten. Wist je bijvoorbeeld dat bij het maken van textiel kaarders, spinners, wevers, vollers, nopsters én keurmeesters kwamen kijken? Allemaal hadden zij hun eigen belangrijke rol in het vervaardigen van een lap stof. Dit en nog veel meer zie en leer je op 1 en 2 juli!

Ontdek de kracht van het ambacht

Demo's

Van de steentijd tot de vroegmoderne tijd: tijdens Ambachten van Vroeger ontdek je handwerk door de eeuwen heen. Creatievelingen uit verschillende sectoren laten zien hoe uniek en bijzonder het werk van een ambachtsman -of vrouw is. 

Denk bijvoorbeeld aan de allereerste ambachtslieden in de steentijd, die huid en plantenvezels bewerkten tot een product. Reis vervolgens door naar de ijzertijd, waar je het gieten van brons mag bewonderen. In de vroege middeleeuwen zie je weer nieuwe ambachten verschijnen: het maken van kralen, het vlechten van manden of het draaien van hout. Rondom het marktplein in ons museum zie je op 1 & 2 juli overal ambachten: zo wordt de oven gestookt om potten te bakken en zie je hoe molenkragen vroeger werden gemaakt. In het ambachtenhuis is het een drukte van jewelste, met een houtbewerker, een wever aan het groot weefgetouw en een spinner aan het grootwiel.

Demo's

Workshops

Uiteraard mag je zelf ook de handen uit de mouwen steken tijdens dit weekend! Wat dacht je van het maken van eeuwenoude mantelspelden? Of ga naar het marktplein om met een beitel een stuk mergel te bewerken tot een kunstwerk. Als kunst helemaal jouw ding is, dan kun je ook je energie kwijt bij de pottenbakkers, waar je zelf aan de slag mag met klei. Voor de textielliefhebbers is er de mogelijkheid om wol te vilten en te weven.

Ambachten van Vroeger in het preHistorisch Dorp

  • Tijd: van 10.00 tot 17.00 uur
  • Prijs: een toegangskaart kost € 11,50
    Gratis voor kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders. Museumkaarten zijn ook aan de kassa verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
  • Kaartverkoop: online en aan de kassa

Tickets

Ambachten van Vroeger in het preHistorisch Dorp

Bereikbaarheid en parkeren

Het preHistorisch Dorp ligt in het noorden van recreatiegebied Genneper Parken in Eindhoven. Je vindt de ingang van ons historische park via de ventweg aan de Boutenslaan (rondweg). Voor de parkeerplaats navigeer je naar Boutenslaan 161.

Het preHistorisch Dorp heeft twee gratis parkeergelegenheden met voldoende parkeerplekken voor auto's.

De eerste bevindt zich voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161). Parkeren op de openbare weg bij het museum is gratis. Vanuit deze parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park.

De tweede parkeergelegenheid is te vinden op adres Antoon Coolenlaan 5. Vanaf hier maak je een mooie wandeling door de Genneper Parken van ongeveer 15 minuten om bij het museum uit te komen. Onderweg kom je langs groene weides en bosrijke omgevingen en kun je ook iets eten bij Paviljoen Genneperparken of de stadsboerderij Genneper Hoeve

Kom je nog eens langs?