ArcheoFactory

ArcheoFactory

Jouw eigen archeologische vindplaats

In de ArcheoFactory ben jij voor even de archeoloog. Kies een van de drie archeologische vindplaatsen en ontrafel de geheimen van deze vindplaats. Wie zijn er hier begraven? Wat betekenen de objecten die je in de grond vindt? Waar komen deze vandaan? Met behulp van moderne, archeologische technieken kan jij alle vragen beantwoorden. Zo kom je alles te weten over archeologie en de manieren waarop archeologen van object naar verhaal komen. 

Jouw eigen archeologische vindplaats

Technologische innovaties

Sinds de oprichting van het preHistorisch Dorp heeft de tijd in de archeologie niet stil gestaan. Technologische innovaties geven archeologen de mogelijkheid gedetailleerder onderzoek te doen: van chemische analyses tot DNA-reconstructies en van grondradar tot microscopie. Deze innovaties bieden nieuwe perspectieven én maken het beeld dat ons museum van het verleden kan laten zien completer. Om die nieuwe perspectieven voor iedereen toegankelijk te maken, ontwikkelden wij de ArcheoFactory.

Technologische innovaties

Openingstijden ArcheoFactory

In vakanties en weekenden is de ArcheoFactory tijdens openingstijden van het museum, van 10:00 tot 17:00 uur, open. Buiten schoolvakanties is de ArcheoFactory vanaf 14:00 uur op verzoek te bezoeken, vraag voor een begeleidende tijdgids bij de receptie.

 

Openingstijden museum

Archeokar

De vondsten die in de ArcheoFactory worden onderzocht zijn opgegraven in het veld en gaan daarna naar een depot of een museum. Maar er zitten ook échte vondsten in onze Archeokar – een mobiele kar waarin archeologisch en historisch materiaal ligt. Onder begeleiding van een tijdgids mogen deze objecten ook echt aangeraakt worden! Weet jij bijvoorbeeld wat een Romeinse amfoor is? Dit object en meer kun je bekijken en aanraken in de Archeokar. Pak een stukje geschiedenis vast en bewonder het object van alle kanten, terwijl een tijdgids je meer vertelt over de achtergrond. Een unieke ervaring! 

 

 

 

Archeokar

Rariteitenkabinet

Rond de 17e eeuw stopten mensen hun verzamelingen van objecten wel eens in mooie kasten. Deze kasten noemde men ook wel een rariteitenkabinet. Deze objecten kwamen uit alle hoeken van de wereld: van stenen tot schelpen en van kleine vogels tot hele krokodillen. Sommige kabinetten hadden talloze lades en verborgen plekjes en waren daardoor een echte eyecatcher om je vrienden mee te imponeren. Veel museumcollecties zijn met zo’n rariteitenkabinet begonnen!

In het museum staat sinds kort ook zo'n rariteitenkabinet. De objecten uit deze kast zijn door verschillende mensen bij elkaar gezocht en speciaal bewaard, omdat zij vinden dat de spullen het bewaren waard zijn. Van knuffels tot opgezette dieren en van stukken zeep tot schoenen… ieder object heeft zijn eigen verhaal! Kom naar het museum en neem een kijkje in dit kabinet. Wat zou jij er in willen stoppen? Mail jouw verhaal naar info@prehistorischdorp.nl en misschien nemen we jouw object op in ons kabinet.

Rariteitenkabinet

Waarom een ArcheoFactory?

In 2022 bestaat het preHistorisch Dorp 40 jaar. Ontstaan uit een fascinatie voor het archeologisch experiment is het uitgegroeid tot een openluchtmuseum waarin beleving en visualisatie de belangrijkste pijlers geworden zijn. Met de ArcheoFactory keert het preHistorisch Dorp terug naar haar roots. De ArcheoFactory is een interactieve expositie over recente innovatieve ontwikkelingen in het archeologisch onderzoek. Het biedt nieuwe inzichten in de reconstructies die het museum rijk is. 

Waarom een ArcheoFactory?

Het preHistorisch Dorp

Het preHistorisch Dorp is het openluchtmuseum van Eindhoven. Bij ons beleef je het verleden: van prehistorie tot late middeleeuwen. Er zijn veel verschillende historische activiteiten waarbij je zelf, en vaak ook samen met onze historische bewoners, aan de slag kan met het verleden. Je mag graan malen, boogschieten, kanoën in een boomstamkano, fibula's maken, potjes draaien en meer. Zo leer je al doende het verleden kennen zoals het ooit echt is geweest.

Wat is er te doen?