Hemelvaart: Bezet! Leven in oorlog

Hemelvaart: Bezet! Leven in oorlog

De soldaten maken de dienst uit

In het weekend van Hemelvaart, van 18 t/m 21 mei, bezetten verschillende historische figuren ons museum. Bewonder soldaten en kom zelf ervaren hoe het moet zijn geweest om in tijden van oorlog te leven. 

Met Hemelvaart is er extra veel te beleven in het preHistorisch Dorp. Naast de bewoners uit de prehistorie en middeleeuwen lopen er ook meerdere figuren rond die een rol hadden in verschillende oorlogen. Zo zijn er Romeinse soldaten van Baroen en Legio Augusta! Zij bezetten het hele Hemelvaartweekend ons museum. Zo beleef jij zelf hoe dat voor de lokale bevolking geweest moet zijn. Soldaten marcheren op en neer en rekruteren nieuwe soldaten onder de bezoekers. Sluit jij je aan…?

Heb je energie over? Doe dan mee met de kiddy battle. Bij deze historische kinderactiviteit mogen kinderen zelf ervaren hoe er vroeger werd gerekruteerd en hoe er werd gevochten.

3507

20 & 21 mei: 80 jaar bezetting

In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 mei komt Compagnie Grolle op bezoek in ons museum! Deze twee dagen tijdens de Hemelvaartvakantie zijn daarom extra bijzonder. Dit gezellige gezelschap van musketiers en marketentsters brengt de 17e eeuw weer tot leven, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Wat betekende deze oorlog voor onze streken? Hoe is het als je 80 jaar lang af en aan bezet bent? Ze laten zien hoe ze vochten, hoe ze zich verdedigden en welke ambachten ze beoefenden. Bij hun kampement koken de soldaten een potje en kun je een partijtje dobbelen of knikkeren. Ga zeker even kijken bij de schietdemonstratie!

Wees niet bang; jij mag na een enerverende dag gewoon weer de poorten van het museum uit.

20 & 21 mei: 80 jaar bezetting

Poppenkast

Tijdens Hemelvaart kun je twee keer per dag genieten van een dolkomische poppenkastvoorstelling. Twee van onze bewoners beelden daarbij het leven uit van onder andere Dirk de Draak, Koning Anton en de boze heks. Leuk voor de allerjongste, maar ook zeer vermakelijk voor ouders en oudere kinderen!

Poppenkast

Levende geschiedenis

Naast de verschillende oorlogssituaties, ervaar je in de rest van ons museum hoe het er vroeger aan toe ging – van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Kom jij onze dorpelingen helpen? Probeer je eerste vonken te slaan met vuurslag en vuursteen, ga kanovaren als een jager of schrijf als een middeleeuwse monnik in het ambachtenhuis. Er is genoeg te beleven!

Voor volwassenen geven we een keer per dag een gratis rondleiding. Sluit zeker even aan als je meer wilt weten over experimentele archeologie en geschiedenis. We starten op het marktplein om 13:00 uur.

Levende geschiedenis

Hemelvaart in het preHistorisch Dorp

  • Datum: Hemelvaartweekend (donderdag 18 mei t/m zondag 21 mei 2023)
  • Tijd: 10:00 - 17:00 uur
  • Prijs: € 11,50. Gratis voor kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders. Aan de kassa zijn ook Museumkaarten verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
  • Kaartverkoop: online en aan de kassa.

Tickets

Hemelvaart in het preHistorisch Dorp

Parkeren bij het preHistorisch Dorp

Het preHistorisch Dorp heeft twee gratis parkeergelegenheden met voldoende parkeerplekken.

De eerste bevindt zich voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161). Parkeren op de openbare weg bij het museum is gratis. Vanuit deze parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park.

De tweede parkeergelegenheid is te vinden op adres Anton Coolenlaan 5. Vanaf hier maak je een mooie wandeling door de Genneper Parken van ongeveer 15 minuten om bij het museum uit te komen. Onderweg kom je langs groene weides en bosrijke omgevingen en kun je ook iets eten bij Paviljoen Genneperparken of de stadsboerderij Genneper Hoeve

Ontdek de tijdreiziger in jezelf: