Speelplezier in het verleden

Speelplezier in het verleden

Herfstvakantie in het preHistorisch Dorp

Maak deze herfstvakantie een duik in het verleden in het preHistorisch Dorp, ontmoet onze historische bewoners en beleef plezier met de spelletjes van vroeger. Ontdek spelenderwijs hoe het leven was in de tijd van de jagers en verzamelaars, de periode van de eerste boeren, of de Vikingtijd. Kom het tussen 14 oktober t/m 5 november zelf ontdekken tijdens een historisch dagje uit in ons museum!

Let op: op 6 november sluit het preHistorisch Dorp haar poorten voor de winterstop. Dit is dus je laatste kans om dit jaar nog het museum te bezoeken!

Historisch speelplezier

Stap terug in de tijd en beleef historisch speelplezier tijdens de herfstvakantie in het preHistorisch Dorp! Van de steentijd tot de vroegmoderne tijd: in ieder tijdperk kun je weer iets anders doen.

Avontuurlijk bouwen doe je in de prehistorie: maak je eigen hut van niets meer dan takken, of breng een heuse Romeinse brug tot leven. Als graag buiten puzzelt, daag jezelf dan uit met een gigantische houten puzzel - een tangram uit de Romeinse tijd.

Op het uitgestrekte grasveld wacht een schat aan vermakelijke spellen je op: voer een episch kussengevecht, laat de diabolo dansen in de lucht, leer jongleren of doe mee met een stokpaardjesrace. Even binnen een spelletje spelen? Stap dan in de Adellijke Hoeve in de wereld van Franken en Vikingen en daag een ander uit voor een strategisch potje van het intrigerende molenspel. In dit deel van van het museum vind je ook de favoriete plek voor scherpschutters, want hier leer je boogschieten!

Tickets

Historisch speelplezier

Levende geschiedenis

Op jouw tocht door het museum zie, hoor en ruik je hoe het vroeger was. Hier komt de geschiedenis echt tot leven! Je ontmoet bewoners van de prehistorie tot de late middeleeuwen en ontdekt de geheimen van hun ambacht. Zij kunnen altijd wel wat helpende handjes gebruiken en leren jou graag hoe je vuur maakt, graan maalt en wol vilt.

Er is in de herfstvakantie in het preHistorisch Dorp iedere dag van alles te beleven. Een greep uit de activiteiten:

  • Stook een vuurtje bij de jagerstent
  • Bak je eigen broodje in de prehistorie
  • Ga kanovaren als een jager
  • Kalligrafeer als een middeleeuwer
  • En nog veel meer!
Levende geschiedenis

Op ontdekkingstocht met het doeboekje

Bij binnenkomst ontvang je een doeboekje van het preHistorisch Dorp. Met dit boekje in handen ontdek je alles wat er te beleven is in ons museum. Gebruik het boekje als kompas tijdens jouw tijdreis, maar vergeet niet goed om je heen te kijken, want er gebeurt veel meer dan je denkt! Wees ook niet bang om onze bewoners aan te spreken. Zij kunnen je nog veel meer vertellen en laten zien over hun tijdperk. En wil je het museum écht tot in detail ontdekken, waag je dan eens aan de fotospeurtocht!

In het doeboekje staan ook allerlei leuke activiteiten die je zelf kunt doen in het museum. Probeer bijvoorbeeld eens te schrijven met een echte ganzenveer, jaag op een prooi met een speer, speel spelletjes van vroeger op het middeleeuwse marktplein of ga de strijd aan tijdens een zwaardgevecht bij de Adellijke Hoeve. 

Naast het doeboekje, krijgt iedere bezoeker ook gratis een unieke herfstpuzzel mee. Puzzelfanaten kunnen zich uitleven met een zoekplaatje met allerlei historische spelletjes, een coole rebus en een verbind-de-puntentekening. De herfstvakantie is het laatste moment in 2023 waarop we de puzzel en het doeboekje meegeven!

Iedere dag: poppenkast!

Neem plaats op de bankjes voor de poppenkast aan het marktplein en geniet van een heuse poppenshow! Iedere dag is er om 12:00 en om 16:00 uur een voorstelling en nemen onze historische bewoners je mee in een hilarisch verhaal. Met avonturen van de heks, de koning, of misschien wel een geit…

Iedere dag: poppenkast!

Rondleidingen

Benieuwd op welke archeologische gegevens wij onze huisreconstructies baseerden? Wat de verschillen zijn tussen jagers en boeren? Of wie er allemaal samen sliepen in een huis? Ga dan mee met de gratis rondleiding. Deze wordt dagelijks om 13:00 uur gegeven door een van onze tijdgidsen en is met name gericht op volwassenen. We starten op het marktplein.

Komt de tijd van rondleiding je niet uit? Je kunt aan de hand van de museumgids of audiotour ook zelfstandig een rondleiding door het museum doen. Voor vragen onderweg kun je natuurlijk ook terecht bij onze tijdgidsen! Of boek een privérondleiding voor jouw groep.

Rondleidingen

Herfstvakantie in het preHistorisch Dorp

  • Datum: 14 oktober t/m 5 november 2023
  • Tijd: 10:00 - 17:00 uur
  • Prijs: € 11,50. Gratis voor kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders. Museumkaarten zijn ook aan de kassa verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
  • Kaartverkoop: online en aan de kassa.

Tickets

Herfstvakantie in het preHistorisch Dorp

Na de herfstvakantie: winterstop

De herfstvakantie is voorlopig jouw laatste kans om het preHistorisch Dorp te bezoeken. Op 6 november 2023 begint namelijk de winterstop en gaat het museum voor vijf maanden dicht. Wacht dus niet te lang en plan je bezoek voor het te laat is!

Parkeren bij het preHistorisch Dorp

Het preHistorisch Dorp heeft twee gratis parkeergelegenheden met voldoende parkeerplekken voor auto's en touringcars.

De eerste bevindt zich voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161). Parkeren op de openbare weg bij het museum is gratis. Vanuit deze parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park.

De tweede parkeergelegenheid is te vinden op adres Anton Coolenlaan 5. Vanaf hier maak je een mooie wandeling door de Genneper Parken van ongeveer 15 minuten om bij het museum uit te komen. Onderweg kom je langs groene weides en bosrijke omgevingen en kun je ook iets eten bij Paviljoen Genneperparken of de stadsboerderij Genneper Hoeve