Historisch Foodfest 2022

Historisch Foodfest 2022

Zoet, zuur en zout verleden

Tijdens Historisch Foodfest duikt het openluchtmuseum van Eindhoven in de geschiedenis van voeding. Van culinaire Romeinse hoogstandjes tot de basisprincipes van het bewaren van eten in het verleden: de gerechten uit voorgaande eeuwen vliegen aan je voorbij.

Dit evenement vond in het verleden plaats. Benieuwd naar het huidige programma van het preHistorisch Dorp? Ga dan naar onze agenda of volg ons op Facebook voor de laatste nieuwtjes.

Eten = weten

Tijdens Pasen, van 16 t/m 18 april 2022, tovert het preHistorisch Dorp zich om tot een plek voor foodies. Bij Historisch Foodfest staat de geschiedenis van eten bereiden, bewaren en vergaren namelijk centraal.

Heb je je ooit afgevraagd hoe de Romeinen hun legers in Nederland voedden? Hoe de jager-verzamelaars ervoor zorgden dat er altijd eten in de buurt was? Hoe een gedekte tafel er in een middeleeuwse herberg uitzag? Hoe er in de keuken van een eenvoudig ambachtsman werd gekookt? Of wanneer men startte met het verbouwen van eten rondom een boerderij? Als je meer wilt weten over eten door de eeuwen heen, kom dan tijdens Pasen naar het preHistorisch Dorp.

Eten = weten

Wat is er te doen?

Ga zelf aan de slag met onze historische bewoners. De lekkerste kruidenboter maak je in het middeleeuwse ambachtenhuis. Ook maken we theebuiltjes van verschillende kruiden. Meer een zoetekauw? In de ijzertijd kun je zoete broodjes bakken bij het vuur en aan het marktplein maak je je eigen marsepein.

Ook als je meer wilt horen over ons eetverleden ben je bij ons aan het juiste adres. Leer over vegetarisme door de eeuwen heen, eiergerechten uit andere tijden, zuivel in Romeinse tijd of het garen van vlees in de prehistorie. Bewonder de uitgebreid gevulde herbergtafel in de feesttent: een historisch decor waar een moderne foodie nog een hoop inspiratie op kan doen! Lees hieronder ook meer over de wandelingen met plantenverhalen waar je aan deel kunt nemen.

Snuffel ook lekker rond: bij Imkerij de Walhut kun je terecht voor bijproducten, bij de Genneper watermolen haal je graanproducten, voor ambachtelijke producten moet je bij kringloopboerderij Vaderland zijn en onze bierbrouwers tref je op zondag en maandag. Strijk tot slot neer op het terras bij onze middeleeuws herberg voor een hapje en drankje.

Wat is er te doen?

Plantenverhalen

Vier keer per dag is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij een wandeling vol (eetbare) plantenverhalen. Deze wandelingen zijn speciaal ontwikkeld voor volwassenen: leerzaam en inspirerend. Verhalen over (on)kruiden, struiken, bomen, planten en meer. Je ontdekt bijzondere weetjes over de historie, symboliek en het gebruik en leert planten te kennen en herkennen. Uiteraard valt er ook wat te proeven in ons museum!

Op zondag geeft Annet van Plantenverhalen de wandeling, op zaterdag en maandag loop je mee met Geertje van Wandeloogst.

Wist je dat je op ons YouTubekanaal video's vindt over de geschiedenis van planten en bloemen? Laat je alvast inspireren voor Historisch Foodfest met onze videoserie Floralore uit het verleden.

Plantenverhalen

Doeboekje

Is jouw honger naar alles rondom eten gestild? Ga dan op het stap met het doeboekje. Met dit gloednieuwe boekje beleef je de spannendste avonturen in het preHistorisch Dorp! Ga boogschieten, bouw een miniboerderij of maak een amulet. Je ontdekt de geschiedenis met toffe opdrachten die je in het museum uitvoert. Daarnaast vind je bijzondere puzzels zodat je thuis nog even na kunt genieten van je bezoek. Je krijgt het doeboekje bij binnenkomst gratis mee. Hieronder zie je een impressie.

Pasen!

Het zou natuurlijk geen Pasen zijn zonder mooie activiteiten rondom eieren. Maak van Pasen een nog grotere belevenis door het preHistorisch Dorp te bezoeken! Je mag met ons eieren verven met natuurlijke verf. Met spinazie, bessen, uien, bieten en wortel bijvoorbeeld. Je kunt de eieren thuis verder versieren door met een scherp voorwerp de bovenste verflaag weg te krassen. Ook ontdek je verschillende eiergerechten: van ontbijt tot diner. Wist je dat de Romeinen hun maaltijd vaak startten met een eiergerecht?

Pasen!

Smaakmakend weekend in het preHistorisch Dorp

  • Datum: Pasen (zaterdag 16 t/m maandag 18 april 2022)
  • Tijd: 10:00 tot 17:00 uur
  • Prijs: € 12,50. Gratis voor kinderen t/m 3 jaar, Museumkaarthouders en begeleiders van gehandicapten.
  • Kaartverkoop: Online en aan de kassa, zolang de voorraad strekt. Er is een maximale bezoekerscapaciteit.
Smaakmakend weekend in het preHistorisch Dorp

Route en parkeren

Het preHistorisch Dorp heeft twee gratis parkeergelegenheden met voldoende parkeerplekken.

De eerste bevindt zich voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161). Parkeren op de openbare weg bij het museum is gratis. Vanuit deze parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park. Is het daar toch wat aan de volle kant? Parkeer dan aan de Anton Coolenlaan 5 en na een kwartier wandelen door de groene Genneper Parken sta je bij ons voor de poort.

De tweede parkeergelegenheid is te vinden op adres Anton Coolenlaan 5. Vanaf hier maak je een mooie wandeling door de Genneper Parken van ongeveer 15 minuten om bij het museum uit te komen. Onderweg kom je langs groene weides en bosrijke omgevingen en kun je ook iets ondernemen bij Paviljoen Genneperparken of de stadsboerderij Genneper Hoeve

Adres en route