Historisch Foodfest

Historisch Foodfest

Smaakvol Pasen

Toe aan iets meer dan eieren met Pasen? Kom je smaakpapillen dan verwennen in het preHistorisch Dorp! Van 8 t/m 10 april 2023 ontdek je bij ons een wereld aan nieuwe smaken en ga je naar huis met nieuwe inspiratie voor in de keuken. Je kunt nu al tickets kopen voor dit bijzondere en smaakvolle weekend.

Dit evenement vond in het verleden plaats. Benieuwd naar het huidige programma van het preHistorisch Dorp? Ga dan naar onze agenda of volg ons op Facebook voor de laatste nieuwtjes.

Geschiedenis van eten

Tijdens Pasen tovert het preHistorisch Dorp zich om tot een plek voor foodies: kom meer te weten over de geschiedenis van eten!

Heb je je ooit afgevraagd hoe de Romeinen hun legers in Nederland voedden? Hoe de jager-verzamelaars ervoor zorgden dat er altijd eten in de buurt was? Hoe een gedekte tafel in een middeleeuwse herberg eruitzag? Hoe er in de keuken van een eenvoudig ambachtsman werd gekookt? Of wanneer men startte met het verbouwen van eten rondom een boerderij? Dat en meer ontdek je in het openluchtmuseum van Eindhoven, van 8 t/m 10 april.

Geschiedenis van eten

Leren van de Nieuwkomers

Dit jaar staat Historisch Foodfest in het teken van het voedsel van Nieuwkomers. Het begin van de landbouw, de komst van de Romeinen, de handel met de Vikingen, de ontdekking van de Nieuwe Wereld en de komst van gastarbeiders hebben één ding gemeen: ze brachten nieuwe voedingsmiddelen in onze keuken. Wie at wat? En welke invloed heeft dat op wat jij vandaag de dag op tafel zet? Dat ga je allemaal ontdekken.

Wat is er te doen?

Tijdens Historisch Foodfest duik je op allerlei manieren in de geschiedenis van eten. Ga zelf aan de slag met onze bewoners en maak gevulde broodjes met de eerste boeren in de ijzertijd, bak neanderthalerbrood uit de tijd van de jagers-verzamelaars, of maak je eigen zuurkool. Aan de hand van een tijdlijn van overzeese producten op het marktplein leer je welke producten onze keuken wanneer bereikt en beïnvloed hebben. Benieuwd hoe we vroeger aten? Ga dan langs bij het rariteitenkabinet en bekijk historisch tafelwaar. Lekker rondsnuffelen kan natuurlijk ook. Zo kan je bij Imkerij de Walhut terecht voor bijenproducten. Mis ook zeker de 16e-eeuwse maaltijden niet die tentoon worden gesteld door Het Historisch Banket. Bekijk hier alvast het programmaboekje.

En voor wie eitjes wil zoeken… Dat kan! In ons bos liggen overal eitjes verstopt.

Wat is er te doen?

Plantenverhalen

Tijdens Historisch Foodfest duik je in een wereld van nieuwe smaken. Je mag mee op rondleidingen van Wandeloogst en ontdekt zo alles over de eetbare planten en kruiden in ons museum. Dat zijn er meer dan je denkt! Wat kan je er allemaal mee in de keuken? En hoe zorg je zelf voor zo’n assortiment thuis? Uiteraard valt er ook wat te proeven in ons museum. Maak het mee tijdens een wandeling die je 3 keer per dag kunt volgen.

Wist je dat je op ons YouTubekanaal video's vindt over de geschiedenis van planten en bloemen? Laat je alvast inspireren voor Historisch Foodfest met onze videoserie Floralore uit het verleden.

Plantenverhalen

Historisch Foodfest in het preHistorisch Dorp

  • Datum: Pasen (zaterdag 8 t/m maandag 10 april 2023)
  • Tijd: 10:00 tot 17:00 uur
  • Prijs: € 13,50. Gratis voor kinderen t/m 3 jaar. Museumkaarthouders betalen een toeslag van € 2,-.
  • Kaartverkoop: Online en aan de kassa op de dag zelf, zolang de voorraad strekt. Er is een maximale bezoekerscapaciteit, dus op=op.
Historisch Foodfest in het preHistorisch Dorp

Terugblik

Benieuwd hoe Historisch Foodfest er vorig jaar uitzag? Op deze pagina vind je een paar foto's van Historisch Foodfest 2022, dat ook plaatsvond tijdens Pasen.

Terugblik

Terugblik

Route en parkeren

Het preHistorisch Dorp heeft twee gratis parkeergelegenheden met voldoende parkeerplekken.

De eerste bevindt zich voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161). Parkeren op de openbare weg bij het museum is gratis. Vanuit deze parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park. Is het daar toch wat aan de volle kant? Parkeer dan aan de Anton Coolenlaan 5 en na een kwartier wandelen door de groene Genneper Parken sta je bij ons voor de poort.

Adres en route

En dat is nog lang niet alles..