Middeleeuws weekend 2021

Middeleeuws weekend 2021

9 & 10 oktober 2021: Middeleeuwse lieden op bezoek

Op 9 & 10 oktober 2021 zijn er verschillende middeleeuwse lieden op bezoek in het preHistorisch Dorp. Zij verbeelden de tijd waarin de wereld in standen werd verdeeld: de adel, de geestelijkheid en de burgerij. Er ontstonden grote verschillen tussen arm en rijk. Edellieden lieten kastelen bouwen, terwijl de boeren ploeterden op het land, waarover ze ook nog eens belasting moesten betalen. Er was veel strijd: tussen de adel, tussen de adel en de Christelijke kerk, en tussen de boeren en de adel tegen wie zij in opstand kwamen. Maar we kennen de middeleeuwen niet alleen van de strijd en de glimmende harnassen – ook de vele ambachten, de prachtige kleding en de Bourgondische maaltijden spreken tot de verbeelding!

Dit weekend zijn er twee groepen op bezoek. Zo vind je in het middeleeuwse gedeelte van het museum de ridders van zwaardvechtvereniging de Zwaardkring. Ontdek met welke wapens er vroeger gestreden werd en doe zelf eens mee met een workshop middeleeuws zwaardvechten. Een verfijnde krijgskunst, waarbij je zowel gewapend als ongewapend je mannetje moet staan.

Daarnaast is levende geschiedenisgroep de Sonderlinge Lieden aanwezig in het museum. Zij nemen je met verschillende demonstraties van middeleeuwse ambachten mee naar andere tijden. Benieuwd welke spelletjes er vroeger zoal werden gespeeld? Kom dan zeker even kijken bij deze tijdelijke bewoners!

Dit evenement vond in het verleden plaats. Benieuwd naar het huidige programma van het preHistorisch Dorp? Ga dan naar onze agenda of volg ons op Facebook voor de laatste nieuwtjes.

Weekenden in het preHistorisch Dorp

In het weekend kom je verschillende bewoners uit de geschiedenis tegen: jagers en verzamelaars in de prehistorie, de allereerste boeren of een middeleeuwse stedeling. Ze staan klaar om jou alles te vertellen over de periode waarin zij leven. Wil je liever wat ondernemen? Dan ben je in het weekend in het preHistorisch Dorp op de juiste plek. De ene keer maak je je eigen armbandje van vilt, de andere keer mag je vuur maken en ieder weekend krijg je wel de kans om zélf boog te schieten. Als je niet kunt kiezen, doe je het gewoon allemaal!

Weekenden in het preHistorisch Dorp

Beleef het verleden

In ons openluchtmuseum beleef je het verleden: van het stro in je haar, de geur van rook in je kleding, tot de modder aan je schoenen. Niet alleen de historische bewoners staan voor je klaar bij onze huisjes, je kunt ook zelf op ontdekkingstocht! Zoek de Tijdkisten, die door het hele museum zijn verstopt en extra informatie geven over de tijd waarin je je op dat moment bevindt. Of ga voor dat uitzonderlijke stukje verdieping en kies bij de kassa voor een audiotour of museumgids. Wat je daar hoort en leest over ons verleden... Ben jij een ware speurder? Download dan de app De Tijdkijker en kies voor de speurtocht door het hele museum, waarbij je ook toffe oerselfies kan maken.

De geschiedenis komt pas écht tot leven tijdens de spraakmakende weekenden. Kom ook maar eens kijken!

Beleef het verleden

Reserveer je ticket

Koop je toegangskaartjes online of aan de kassa voor je bezoek aan het preHistorisch Dorp. Omdat er slechts plaats is voor een maximaal aantal bezoekers per dag, vragen we je om vooraf een ticket te reserveren. 

Openingstijden: van 09:30 tot 17:00 uur

Prijs: € 9,95.
Gratis voor kinderen t/m 3 jaar, Museumkaarthouders en begeleiders van gehandicapten en Autipashouders (max. 1 per persoon).
Museumkaarten zijn ook aan de kassa verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.

Herberg Den Bonten Os op het middeleeuwse marktplein is dagelijks open om je dorst te lessen en je honger te stillen.

Reserveer je ticket

Omleiding marathon

In het weekend van 9 en 10 oktober 2021 vindt de marathon van Eindhoven plaats. Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat je met de auto of fiets via een omleiding naar het preHistorisch Dorp wordt geleid. Voor meer informatie verwijzen je naar de website van Gemeente Eindhoven of de live routeplanner van Eindhoven.

Parkeren bij het preHistorisch Dorp

Het preHistorisch Dorp heeft twee gratis parkeergelegenheden met voldoende parkeerplekken voor auto's en touringcars.

De eerste bevindt zich voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161). Parkeren op de openbare weg bij het museum is gratis. Vanuit deze parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park.

De tweede parkeergelegenheid is te vinden op adres Anton Coolenlaan 5. Vanaf hier maak je een mooie wandeling door de Genneper Parken van ongeveer 15 minuten om bij het museum uit te komen. Onderweg kom je langs groene weides en bosrijke omgevingen en kun je ook iets eten bij Paviljoen Genneperparken of de stadsboerderij Genneper Hoeve