Nationale Archeologiedagen

Nationale Archeologiedagen

Archeologie in het preHistorisch Dorp

Wat archeologen leren uit opgravingen, gebruiken wij om de verhalen in ons museum tot leven te brengen. Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 15 en 16 juni 2024 ontdek je in ons museum alles over de belangrijke rol die archeologie speelt in wat we weten over het verleden: van de bouw van huizen tot de dagelijkse werkzaamheden. Onze historische bewoners nemen je dit weekend graag mee op een leuke én leerzame tijdreis. Van hun verhalen steek je hoe dan ook heel wat op! 

Wist je dat de basis van het preHistorisch Dorp ligt in de experimentele archeologie? Door bepaalde aspecten uit het verleden na te bootsen, als het ware experimenten te doen, krijgen we inzichten in hoe iets vroeger ging. En daarom zie je vaak een ambachtsman of -vrouw in ons museum aan het werk!

 

Tickets

Archeologie in het preHistorisch Dorp

ArcheoFactory

Ken jij de ArcheoFactory in het preHistorisch Dorp al? In dit moderne lab ben jij voor even de archeoloog. Hier moet je dus zeker even binnenstappen tijdens de Nationale Archeologiedagen! 

Leer hoe een echte archeoloog te werk gaat en welke moderne technieken we tegenwoordig gebruiken om onderzoek te doen naar het verleden. Met behulp van chemische analyses, DNA-reconstructies, grondradar en microscopie kunnen we nu zoveel meer ontdekken over het verleden dan voorheen!

ArcheoFactory

Horen, zien en doen

In het weekend start er dagelijks om 13:30 uur een rondleiding met gids vanaf het middeleeuwse marktplein. Dat is de perfecte kans om nóg meer over de geschiedenis en het museum te weten te komen en al je vragen te stellen. Ook zijn er iedere dag twee poppenkastvoorstellingen.

Wil je graag zelf dingen doen? Dat kan! Zo kun je leren hoe je vuur maakt zonder lucifers, een broodje bakken boven het vuur of je kans grijpen om met pijl en boog te schieten.

Ga zelf op ontdekkingstocht

Niet alleen onze bewoners staan de hele dag voor je klaar bij onze huisjes, je kunt ook zelf op ontdekkingstocht! Ga voor meer verdieping en kies bij de kassa voor de gratis audiotour of museumgids. Deze leiden je langs de vele verrassende plekken in ons museum en leren je alles over de verschillende perioden in de geschiedenis die de Nederlanders meemaakten, van prehistorie tot late middeleeuwen. Zo word jij in korte tijd een expert op het gebied van onze geschiedenis.

Ben je tijdens of na je tijdreis wel toe aan een versnapering? Herberg Den Bonten Os op datzelfde marktplein is dagelijks open om je dorst te lessen en je honger te stillen.

Ga zelf op ontdekkingstocht

Altijd een doeboekje mee

Bezoek je in het weekend het preHistorisch Dorp? Dan krijg je bij de ingang gratis een doeboekje mee. Hierin vind je meer informatie over alles wat je in het preHistorisch Dorp kunt doen: van speerwerpen in de prehistorie tot het schavot in de middeleeuwen. Daarnaast vind je er allerlei activiteiten en puzzels in die je meer vertellen over het verleden. Verhalen van historische figuren leiden je door verschillende tijdperken en de bezienswaardigheden en activiteiten in het preHistorisch Dorp. Ook zit het boekje tjokvol puzzels die je thuis of in het museum kunt maken. Het doeboekje mag je mee naar huis nemen na je bezoek. Ideaal om nog even na te genieten van je tijdreis!

Nationale Archeologiedagen in het preHistorisch Dorp

  • Openingstijd: van 10:00 tot 17:00 uur
  • Prijs: € 12,50. Gratis voor kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders. 
    Museumkaarten zijn ook aan de kassa verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
  • Kaartverkoop: online en aan de kassa

Tickets

Nationale Archeologiedagen in het preHistorisch Dorp

Parkeren bij het preHistorisch Dorp

Kom je met de auto? Bij het preHistorisch Dorp kun je die makkelijk parkeren.

Voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum aan de Boutenslaan 161 parkeer je gratis. Ook kun je parkeren in de straat op de aangewezen parkeerplekken. Binnen enkele minuten lopen ben je bij ons museum. Is het daar toch wat aan de volle kant? Parkeer dan aan de Anton Coolenlaan 5 en na een kwartier wandelen door de groene Genneper Parken sta je bij ons voor de poort.

Lees meer over ons adres en je route en ontdek hoe je ons het makkelijkst bereikt met het OV of de fiets.

Route

Toe aan een ander dagje uit?