Onze toekomst

Onze toekomst

Museumpark Vonk in ontwikkeling

Samen met Eindhoven Museum werkt het preHistorisch Dorp de komende jaren aan Museumpark Vonk. Dit nieuwe museum zal naar verwachting eind 2025 haar deuren openen. 

Waar het preHistorisch Dorp de prehistorie en historie tot en met De Tachtigjarige Oorlog laat zien, is in het nieuwe museumpark in de Genneper Parken ruimte voor de gehele geschiedenis van de stad en regio Eindhoven, dus ook de recentere geschiedenis in onder meer onze maak- en nijverheidsindustrie. Museumpark Vonk wordt een museum dat de momenten in de geschiedenis van de stad en regio uitlicht, waarbij de vonken letterlijk en figuurlijk oversloegen.

Samen geschiedenis mee maken

Museumpark Vonk is een innovatief museumconcept dat recht doet aan de historisch gegroeide identiteit van Eindhoven. Centraal thema van het museum is ‘samen geschiedenis mee maken’. Dit komt voort uit de filosofie dat geschiedenis van iedereen is en op verschillende manieren en vanuit verschillende perspectieven kan worden beleefd. Bezoekers worden dan ook uitgenodigd om zelf de handen uit de mouwen te steken en mee te bouwen aan historische verhalen.

Samen geschiedenis mee maken

Vonken

Museumpark Vonk bouwt continu samen met het publiek aan zichzelf. Het laat zien dat Eindhoven een regio is van samenwerken, van ambacht, maar ook van hightech. Het museum presenteert historische verhalen aan de hand van levensgrote interactieve installaties: vonken. Deze iconische toestellen, beelden of installaties wekken nieuwsgierigheid en verwondering en prikkelen bezoekers om het verhaal erachter te ontdekken. De vonken worden samen met het publiek ontworpen en gebouwd en uiteindelijk in het museumpark geplaatst. elk jaar zal er ten minste één vonk aan het museumpark worden toegevoegd zodat er altijd iets nieuws te zien is.

Vonken

Drie onderdelen

Het thema ‘samen geschiedenis mee maken’ vertaalt zich in een beleving in vier onderdelen, die zich gedeeltelijk binnen en buiten bevinden:

1.    Entreegebouw
Met introshow die je onderdompelt in 13.000 jaar regionale geschiedenis en een interactieve tijdlijn met collectiestukken voor verdieping. 

2.    Maakschuur
Een interactieve werkplaats waar je met professionele makers samenwerkt aan vonken.

3.    Museumpark 
Een verrassende ontdekkingsreis door de geschiedenis die begint bij de tijd van de jagers en verzamelaars en eindigt bij eergisteren. Onderweg zien bezoekers verschillende historische gebouwen en vonken met gidsen zie het museum tot leven brengen.

4278

Meer weten over Museumpark Vonk?

Bekijk de website van Museumpark Vonk en volg de ontwikkeling van Museumpark Vonk op LinkedIn!

Vonk.nl