Zondag 19 juni: Opening van de ArcheoFactory

Zondag 19 juni: Opening van de ArcheoFactory

40 jaar preHistorisch Dorp

Hoera! Hoera! Het preHistorisch Dorp bestaat 40 jaar! Ontstaan uit een fascinatie voor het archeologisch experiment is het uitgegroeid tot een openluchtmuseum waarin beleving en visualisatie de belangrijkste pijlers zijn. Om deze reden openen we dit weekend de ArcheoFactory: een modern lab waar je zelf ervaart hoe het is om een moderne archeoloog te zijn. 

Tijdens dit feestelijke weekend is er extra veel te doen in het museum: demonstraties, workshops, muziek en veel meer. Leer om altijd in de roos te schieten met een echte boogschutter, maak je eigen potje bij de pottenbakkers of creëer samen met een ambachtsman een nieuw historisch accessoire. Laat je verrassen door alle ontdekkingen die je kan doen.

40 jaar preHistorisch Dorp

De ArcheoFactory

Hoe komt een archeoloog eigenlijk van bodemvondsten naar een verhaal, een beeld, over het verleden? Hoe worden vondsten verhalen?

De ArcheoFactory is een modern lab op het museumpark waarin je zelf ervaart wat er met de nieuwste technologieën over het verleden te ontdekken valt. Hier leer je hoe archeologen te werk gaan en hoe je zelf een reconstructie kunt maken van het verleden - net als een archeoloog. Je doet zelf onderzoek naar de geschiedenis van de mensen. Met verschillende methodes kom je erachter hoe mensen woonden, wat ze aten, wie ze waren, waar ze mee werkten, wat ze droegen en meer. Er staat altijd een historisch bewoner voor je klaar met meer informatie en uitleg, zodat jij alles over archeologie kunt ontdekken!

De ArcheoFactory

Een dag vol verrassingen

In het preHistorisch Dorp ontmoet je mensen uit onze geschiedenis. De jagers en verzamelaars vertellen je hoe je overleeft in een tijd van vuurstenen en de jacht. De eerste boeren weten alles over de opkomst van brood en vee, en onze middeleeuwers geven je een blik in de tijd van handel en steden. Zelfs voor de doorgewinterde geschiedenisfan valt er altijd iets nieuws te ontdekken.

Ben je meer een doener? Geen zorgen, je bent bij ons op de juiste plek én tijd! Maak bijvoorbeeld eens je eigen armband van vilt met de kleuren van toen, leer een vuurtje stoken zonder lucifers of aanmaakblokje of grijp de kans om met pijl en boog te schieten. Kun je niet kiezen? Dan doe je het gewoon allemaal!

Om 13:30 uur kun je een rondleiding volgen met een van onze gidsen. Deze start vanaf het middeleeuwse marktplein. Dat kun je niet missen!

Om 12:00 uur en 16:00 is er een vermakelijke poppenkastvoorstelling op het marktplein. Leuk voor de kleintjes, maar ook zeker voor volwassenen en ouders!

Ben je tijdens of na je tijdreis wel toe aan een versnapering? Herberg Den Bonten Os op datzelfde marktplein is dagelijks open om je dorst te lessen en je honger te stillen.

Beleef het verleden

In ons openluchtmuseum beleef je het verleden: van het stro in je haar, de geur van rook in je kleren, tot de modder aan je schoenen. Wees gerust, je kunt je altijd even opfrissen bij de toiletten.

Niet alleen onze bewoners staan de hele dag voor je klaar bij onze huisjes; je kunt ook zelf op ontdekkingstocht! Ga voor meer verdieping en kies bij de kassa voor een audiotour of museumgids. Daarmee word jij in korte tijd een expert op het gebied van onze geschiedenis.

Beleef het verleden

Doeboekje

Met het gloednieuwe doeboekje van het preHistorisch Dorp beleef je de spannendste avonturen in het museum! Leer vuur maken, bouw een miniboerderij of maak een amulet. Je ontdekt de geschiedenis met onze toffe opdrachten die je alleen of samen met onze bewoners uitvoert. Daarnaast vind je bijzondere puzzels zodat je thuis nog even na kunt genieten van je bezoek. Je krijgt het doeboekje bij binnenkomst gratis mee. Hieronder zie je een impressie.

Opening van de ArcheoFactory in het preHistorisch Dorp

  • Tijd: van 10:00 tot 17:00 uur
  • Prijs: Entreeprijs, € 11,50.
    Gratis voor kinderen t/m 3 jaar, Museumkaarthouders en begeleiders van gehandicapten en Autipashouders (max. 1 per persoon). Museumkaarten zijn ook aan de kassa verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
  • Kaartverkoop: online en aan de kassa
Opening van de ArcheoFactory in het preHistorisch Dorp

Parkeren bij het preHistorisch Dorp

Kom je met de auto? Bij het preHistorisch Dorp kun je die makkelijk parkeren.

Voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum aan de Boutenslaan 161 parkeer je gratis. Ook kun je parkeren in de straat op de aangewezen parkeerplekken. Binnen enkele minuten lopen ben je bij ons museum. Is het daar toch wat aan de volle kant? Parkeer dan aan de Anton Coolenlaan 5 en na een kwartier wandelen door de groene Genneper Parken sta je bij ons voor de poort.

Lees meer over ons adres en je route en ontdek hoe je ons het beste bereikt met het OV of de fiets.

Route

Toe aan een ander dagje uit?