25 jaar experimentele houtbouw

25 jaar experimentele houtbouw

Door Anneke Boonstra

We wisten niet hoe een huis werd gebouwd in de ijzertijd en we wilden zo weinig mogelijk afkijken van andere 20e-eeuwse oplossingen. Daarom hebben we in het eerste huis, de schapenboerderij, veel verschillende oplossingen gebruikt. Vaak na nachtenlange discussies. We kwamen er wel achter dat snelbouw niet altijd de beste oplossing was. We denken zelfs, dat de ijzertijdboer net als wij in de 20ste eeuw ook afwoog:

de tijd van bouwen <-----------------> hoe lang gaat het mee

Want een huis bouwen op zijn ijzertijds is echt geen flauwekul, daar zijn we wel achter gekomen.

Een voorbeeld: Een huis met hangend stro dekken is veel werk, maar gaat snel, dus dat leek ons wel wat. Maar na 7 jaar was het al versleten. Tel uit je winst als je weet dat met dood riet dekken 40 jaar meegaat. Trouwens, we denken ook dat de boer ook kijkt of er genoeg riet of stro in de buurt is. En de techniek om met opgeklopt riet te dekken is best moeilijk.

Dus als jullie je eigen huis willen bouwen, succes, maar lees ook onze oplossingen, onze fouten, zodat jullie er een stuk minder hoeven te maken. Kijk ook naar voorbeelden hoe primitieve volksstammen bouwen. Die leven ook van de natuur en bedenken oplossingen waar wij nog van kunnen leren. In ieder geval gebruiken ze materiaal uit hun omgeving.

Het is een boeiende tijd geweest. We hebben veel geleerd, we denken niet dat onze oplossing de enige of de beste is.  

De Stichting Prehistorisch Huis Eindhoven heeft mij de mogelijkheid gegeven 25 jaar experimenteel te bouwen, fouten te maken, daarvan te leren. Hieronder vind je links naar veel artikelen en experimenten die onze ervaringen beschrijven.