Dagelijks leven

Dagelijks leven

Door Anneke Boonstra

Ik denk dat we van de dagdagelijkse dingen in de ijzertijd weinig met zekerheid kunnen zeggen. Je denk bijvoorbeeld dat er spelletjes werden gedaan en van bikkelen en molenspel zijn er bewijzen, maar van kegelen? Er zijn resten van een bal uit de steentijd gevonden, maar welke spelen deden ze ermee? We vermoeden dat miniatuurpoppetjes en pannetjes die gevonden zijn, door kinderen werden gebruikt in hun spel, maar zeker weten we het niet.

Wasten de mensen in de ijzertijd hun kleren ook? Met zeep? We weten het niet.
Aanbaden de mensen goden? Ja. Maar hoe dan? Offers, cadeautjes, opofferingen? Een beetje weten we, de rest is gissen. Maar met gissen kom je dichter in de buurt van de waarheid. Dat wil zeggen, als je je kunt inleven in hun tijd, in hun mogelijkheden, of anders, als je je inleeft in de paar nu nog levende natuurvolkeren en wat die spelen, hoe ze wassen en of ze goden aanbidden.
Kortom, bekijk de foto’s op deze pagina maar en lees de onderaan vermelde artikelen. Ga vooral ook zelf op onderzoek uit: maak bijvoorbeeld eens werp-, spuug-, loop- en behendigheidspelletjes. Succes.
 

Lees voor meer informatie verder in de volgende pdf’s van Janneke Buurman en Anneke:
Vuur maken met de boog 
48 spelletjes 
Akkerbouw in de tijd van de Celtic fields