Huizenbouw

Huizenbouw

Door Anneke Boonstra

Als je een prehistorisch huis wilt gaan bouwen, is het heel verstandig om je in te leven in het leven van de prehistorie. Hierbij wat hulp. 
Wij wilden twee huizen nabouwen. Eerst hebben we bij de archeologen gevraagd naar huisplattegronden uit Brabant, want het is raar om hier huisplattegronden te nemen van bijvoorbeeld Friese terpen. 
Om zo dicht mogelijk bij de waarschijnlijke waarheid te komen gingen we aan de slag met alleen maar gereedschap dat we kenden uit de prehistorische ijzertijd. Een heel stuk moeilijker bouwen, vooral omdat we weer veel opnieuw moesten uitvinden. Maar wel met het idee, dat we dichter bij de waarschijnlijke waarheid zouden komen. 

En je moet je niet alleen zo inleven voor de houtskeletbouw, maar ook voor het dakdekken, de muren bouwen, de keuze voor wel of geen ramen, de keuze wat voor soort deuren, het logisch inrichten van het erf en het interieur, het bouwen van de noodzakelijke schuren en de bouw van een waterput. Niets is mooier voor een bezoeker, dan om al lopende door de nederzetting een goed beeld te krijgen van het leven van een gewone hardwerkende boerenfamilie uit de ijzertijd.

Lees voor meer informatie verder in de volgende pdf van Anneke:
Houtbouw algemeen