Leefexperiment

Leefexperiment

Door Anneke Boonstra

Al jarenlang wilden meerdere bij het museum betrokken personen proberen zo prehistorisch mogelijk te leven. Alleen zijn hun invalshoeken verschillend. 
Ik ben erg geïnteresseerd in het gewone dagelijkse leven van een boerenfamilie uit de ijzertijd. Ook denk ik dat de publiciteit hierover ons museum goed zal doen. 

Jeroen Berben, al jarenlang vrijwilliger, is erg geïnteresseerd in het (over)leven in en met de natuur met alleen de gereedschappen van de ijzertijdmens. 
Franka Poels leeft al heel sober in het nu, voor haar is de overgang waarschijnlijk niet groot. Ze is erg geïnteresseerd in prehistorische akker- en tuinbouw, in de bouw van woningen en het maken van gebruiksvoorwerpen, kortom in alles van de prehistorische mens. 
Ria Dekker is vrijwilligster en wil tijdens het experiment zoveel mogelijk leren over en ondervinden van het leven in de ijzertijd. 
Simba Timmermans, vrijwilliger in de Archeosite te Aubechies (België) was als antropoloog razend enthousiast en wilde graag meedoen. 
Bernike Zwamborn is al enkele jaren in het museum werkzaam met schoolgroepen. Als actief lid van de scouting had ze al ervaring met overleven in de natuur. Dit overlevingsproject is voor haar daarom een interessante ervaring. 
Archeoloog Christian Vallet uit Limoges (Frankrijk), verbonden aan het Prehistorisch Openluchtmuseum in Beynac (Frankrijk), is 25 jaar slager geweest en wil ons graag leren hoe je alles van een geslacht schaap prehistorisch kunt gebruiken. 

Zeven mensen met ieder een eigen invalshoek moesten tijdens dit experiment 2 manen lang met elkaar leven, wonen en werken. Dat dat niet makkelijk was, is te lezen in mijn boek “Twee manen lang - Zestig dagen leven als in de ijzertijd.”