Romeinse Dagen

Romeinse Dagen

Avé!

Het preHistorisch Dorp in Eindhoven staat tijdens het hemelvaartsweekend volledig in het teken van de Romeinse tijd. Van 9 tot en met 12 mei kom je in het hele museum Romeinen tegen en ontdek je hoe het leven in Nederland was in de tijd dat het deel uitmaakte van het Romeinse Rijk. 

Er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar voor alle dagen. Koop ze gemakkelijk online via onze ticketshop (kies voor ‘Romeinse Dagen’) of koop ze bij binnenkomst aan de kassa. Entree is slechts € 12,50 per persoon, gratis voor Museumkaarthouders en kinderen t/m 3 jaar.

 

Tickets

Terug naar de Romeinse tijd

De Romeinen veroverden zo’n 50 jaar voor Christus vele landen, waaronder een deel van Nederland. Hierdoor veranderde er veel: er kwamen nieuwe smaken, er werden wegen aangelegd en er werden huizen gebouwd van steen. Historische activiteiten brengen je terug naar de Romeinse tijd en laten je zien hoe die invloed er in Nederland uitzag. Bovendien zijn er al tal van bewoners uit deze tijd die je meer kunnen vertellen over hun bijzondere leven. Ga bijvoorbeeld langs bij de masseur, de soldaat of bij de kok!

Terug naar de Romeinse tijd

Gebouwen uit de Romeinse tijd

In het preHistorisch Dorp staan verschillende reconstructies van Romeinse gebouwen die ten tijde van het Romeinse Rijk in de regio van Eindhoven stonden. Bijvoorbeeld een poortgebouw dat de Romeinen als uitkijktoren gebruikten om de omgeving in de gaten te houden. Of een werkschuur waarin bijzondere ambachten worden beoefend. In de Romeinse kruidentuin kun je terecht voor alle bijzondere geuren die de Romeinen meenamen naar Nederland. Tot slot tref je in ons museum ook de Runderhoeve, een inheems-Romeins huis waarin veel Romeinse elementen terugkomen. Zo waan je je helemaal in een andere tijd!

Gebouwen uit de Romeinse tijd

Historische activiteiten

Je reist tijdens de Romeinse Dagen niet zomaar terug naar de Romeinse tijd, je mag er ook aan deelnemen! Maak bijvoorbeeld je eigen Romeinse mantelspeld, een prachtig siervoorwerp dat de voorloper is van knopen en ritsen. Of maak een mini-versie van een Romeinse brug, die door zijn boogvorm uitermate stevig is! Zie je de Romeinse legionairs aankomen? Ren dan naar het poortgebouw en blaas heel hard op de hoorn. Zo waarschuw je het heel dorp voor deze gevaarlijke mannen. Maar er is meer: pennen slaan, harnas proberen, hout klieven, reuzenloculus en een broodje bakken natuurlijk.

En wil je écht weten hoe het leven was voor een Romeinse soldaat? Loop dan mee met Baroen, hij leert je omgaan met wapens en traint je tot een ware legionair.

Door onvoorziene omstandigheden is Baroen helaas niet aanwezig op donderdag 9 mei.

Aan tafel!

Tijdens de Romeinse Dagen staat het thema eten centraal. Wist je dat de Romeinen erg van kruidig eten hielden? Met dure kruiden kon de gastheer zijn gasten imponeren. Tijdens grote feesten zaten de Romeinen trouwens niet aan tafel zoals wij, maar lagen ze op hun linkerzij op banken. Zo konden ze met hun rechterhand het eten van de tafel pakken. 

Tickets

Aan tafel!

Romeinse Dagen in het preHistorisch Dorp

  • Datum: 9 t/m 12 mei 2024
  • Tijd: 10:00 tot 17:00 uur
  • Locatie: Boutenslaan 161b, Eindhoven
  • Prijs: € 12,50
    Gratis voor kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders. 
    Museumkaarten zijn ook aan de kassa verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
  • Kaartverkoop: Online en aan de kassa op de dag zelf.

Tickets

Romeinse Dagen in het preHistorisch Dorp

Route en parkeren

Bij het preHistorisch Dorp kun je gratis je auto parkeren. De parkeerplaats bevindt zich voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161). Vanuit deze parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park. Parkeren op de openbare weg bij het museum is gratis, maar neem de verkeersregels in acht.

Is de parkeerplaats vol? Parkeer dan aan de Anton Coolenlaan 5. Vanaf hier maak je een mooie wandeling door de Genneper Parken van ongeveer 15 minuten om bij het museum uit te komen. Onderweg kom je langs groene weides en bosrijke omgevingen en kun je ook iets eten bij Paviljoen Genneperparken of de stadsboerderij Genneper Hoeve

Lees meer over ons adres en je route en ontdek hoe je ons het beste bereikt met het ov of de fiets.

Terugblik

Benieuwd hoe de Romeinse Dagen er vorig jaar uitzagen? Op onderstaande pagina vind je een paar foto's van de Romeinse Dagen 2023 in het preHistorisch Dorp.
 

Terugblik

Terugblik

Er is nog veel meer te beleven!