Romeinen in het preHistorisch Dorp

Romeinen in het preHistorisch Dorp

Romeinse Dagen

Avé! Van 22 t/m 30 oktober 2022 staan de Romeinen voor je klaar in ons openluchtmuseum. 

De Romeinen brachten een hoop belangrijke veranderingen naar Nederland. Verharde wegen, bijzonder eten, nieuwe gereedschappen en natuurlijk diverse uitvindingen. Tegelijkertijd was het niet alleen maar feest. De lokale bevolking moest accepteren dat de Romeinen de macht hadden. Ontdek hoe het leven er in Nederland in de Romeinse tijd uitzag en leer alles over de Romeinen!

Na 30 oktober is het preHistorisch Dorp vanwege de winterperiode gesloten. Dit is je laatste kans om dit jaar nog ons museum te bezoeken!

Dit evenement vond in het verleden plaats. Benieuwd naar het huidige programma van het preHistorisch Dorp? Ga dan naar onze agenda of volg ons op Facebook voor de laatste nieuwtjes.

Slimme jongens, die Romeinen

Tijdens de herfstvakantie, van 22 t/m 30 oktober, presenteert levende geschiedenisgroep Legio Augusta samen met verschillende andere Romeinse bewoners het leven van de Romeinen. Samen beelden ze het leven uit van ongeveer 50 tot 150 jaar na Christus. Van patrouillerende militairen tot Romeinse burgers: verschillende lagen van de samenleving komen deze dagen bijeen. Ze geven demonstraties en vertellen over hun leven in de Romeinse tijd.

Het dagelijks leven zag er zo'n 2.000 jaar geleden heel anders uit dan nu. Tijdens de Romeinse Dagen in het preHistorisch Dorp ontdek je precies hoe anders dat was.

Slimme jongens, die Romeinen

Museumkidsweek

De Romeinse Dagen zijn tegelijkertijd met de Museumkidsweek, en dat betekent extra veel toffe Romeinse activiteiten! Maal je eigen graan, bak je eigen broodje en besmeer je broodje met zelfgemaakte Romeinse kruidenkaas. Of ga leuke Romeinse spelletjes spelen in een boerderij. Weet jij hoe een Romeinse brug werkt? Probeer het zelf uit in minivorm! Als het koud is, mag je je jouw sjaal vastspelden met een Romeinse mantelspeld die je zelf knutselt. En dan kun je ook nog op papyrus schrijven, Romeins rekenen, dakpannen maken, op wastablet schrijven óf een wenstablet maken. Je verveelt je geen moment deze herfstvakantie!

En als je het leuk vonden, vinden wij het éxtra leuk als je ons beoordeelt op de website van Museumkids. Misschien win jij wel een van de vele toffe prijzen!

Museumkidsweek

Romeinse gebouwen

In het preHistorisch Dorp staan verschillende reconstructies van Romeinse gebouwen die ten tijde van het Romeinse Rijk in de regio van Eindhoven stonden. Een poortgebouw dat de Romeinen als uitkijktoren gebruikten om de omgeving in de gaten te houden bijvoorbeeld. Of een werkschuur waarin bijzondere ambachten worden beoefend. In de Romeinse kruidentuin kun je terecht voor alle bijzondere geuren die de Romeinen meenamen naar Nederland. Tot slot tref je in het openluchtmuseum ook de Runderhoeve, een inheems-Romeins huis waarin veel Romeinse elementen terugkomen.

Romeinse gebouwen

Romeinse dagen in het preHistorisch Dorp

 • Locatie: Boutenslaan 161b, Eindhoven
 • Datum: 22 t/m 30 oktober 2022
 • Tijd: van 10:00 tot 17:00 uur
 • Prijs: Entreeprijs, € 11,50.
  Gratis voor kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders. Museumkaarten zijn ook aan de kassa verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
 • Kaartverkoop: online en aan de kassa
Romeinse dagen in het preHistorisch Dorp

Romeinse weetjes

Wist je dat de Romeinen…

 • de handel in voedsel in Nederland introduceerden?
 • succes boekten door strak samen te werken?
 • zorgden voor de oprichting van de eerste steden in Nederland?
 • helemaal niet dagelijks te vinden waren in badhuizen, theaters en arena's?
Romeinse weetjes

Parkeren bij het preHistorisch Dorp

Het preHistorisch Dorp heeft twee gratis parkeergelegenheden met voldoende parkeerplekken.

De eerste bevindt zich voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161). Vanuit deze parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park. Parkeren op de openbare weg bij het museum is gratis. Zijn de parkeerplaatsen aan de weg van het museum vol? Rijd dan onder het tunneltje door naar andere zijde van de Boutenslaan, daar zijn ook voldoende parkeerplekken langs de weg.

De tweede parkeergelegenheid is te vinden op adres Anton Coolenlaan 5. Vanaf hier maak je een mooie wandeling door de Genneper Parken van ongeveer 15 minuten om bij het museum uit te komen. Onderweg kom je langs groene weides en bosrijke omgevingen en kun je ook iets eten bij Paviljoen Genneperparken of de stadsboerderij Genneper Hoeve