Schoolreis

Schoolreis

Met de hele school naar het openluchtmuseum

Kom met je school naar het preHistorisch Dorp en beleef de leukste (school)reis door de tijd! Ons openluchtmuseum is de ideale bestemming voor een dagje uit met de klas. Bij het basisonderwijs nemen we de kinderen mee naar álle tijden die je in ons museum kunt beleven: van prehistorie tot late middeleeuwen. Voor het voortgezet onderwijs staan de middeleeuwen centraal, waarbij je prachtige ambachten kunt zien én zelf mag ondernemen. Nieuwsgierig? Kijk dan vooral verder voor extra informatie.

Schoolreis voor alle leeftijden

Een schoolreis in de tijd voor het basis onderwijs

Ontdek onze geschiedenis door deze vast te pakken, eraan te ruiken én te proeven. Het openluchtmuseum staat in het teken van zelf dingen doen. Kinderen uit het basis onderwijs genieten samen van een dag boordevol activiteiten. Ze gaan zelf op verkenningstocht en wanen zich al dwalend door de hoeves en boerderijen in compleet andere tijden. Laat je overtuigen door een greep uit de activiteiten die je kunt doen:

●    Richten … los! Leer van een boogschutter hoe je de roos raakt. 
●    Grrrom … luister naar een verhaal van een jager uit de steentijd. 
●    Abracadabra ... leer hoe je vuur maakt met een vuursteen. 
●    Pak de draad weer op en leer weven van een bandwever.
●    Pssst! Heb je het geheime pad langs het water al ontdekt? 
●    Kling, klang! Hoe smeed je een zwaard? De smid laat het zien.
●    Splesj! Peddel jezelf door het water in een boomstamkano. 
●    … en nog veel meer!

Een middeleeuwse schoolreis voor het voortgezet onderwijs

Zou je boer willen zijn, een burger of liever iemand van adel? In de middeleeuwen had je weinig keus hierin... In dit programma staat de middeleeuwse standenmaatschappij centraal, waarbij kinderen leren hoe het was om boer, burger, adel of geestelijke te zijn. Welke voordelen en welke nadelen hoorde bij iedere stand? Kinderen voeren activiteiten uit die passen bij elke stand en maken kennis met de menselijke kant van de harde middeleeuwse standenmaatschappij. Of viel dat eigenlijk wel mee? Kinderen reizen naar het middeleeuwse leven en ontdekken het zelf.

Praktische informatie
Tijdsduur: 2-5 uur
Leeftijd: 12 jaar en ouder

De leerlingen lopen zelfstandig door het historische openluchtmuseum met een plattegrond en puzzel. Door op ontdekkingstocht te gaan in het museum lossen leerlingen de puzzel al spelenderwijs op. Lekker door het park struinen, activiteiten ondernemen en op onderzoek uitgaan.
In het museum ondernemen de leerlingen zelf allerlei activiteiten. Enkele activiteiten worden begeleid door een historisch bewoner en zijn gekoppeld aan de standenmaatschappij. Van boogschieten tot kaarsen maken en wol vilten: tijdens dit programma beleven kinderen vele ambachten en bezigheden uit de middeleeuwen.