Vacature historisch bouwer, startersfunctie

Vacature historisch bouwer, startersfunctie

Gezocht: vakman of -vrouw

Let op: de sollicitatieperiode voor deze vacature is inmiddels verlopen.

Het preHistorisch Dorp is op zoek naar een vakman of -vrouw die zich verder wil ontwikkelen in historische ambachten. Zit ambacht in jouw bloed? Ben jij goed met je handen? Wil je je verdiepen in eeuwenoude specialismes, zoals werken met hout, steen, leem, wilg en andere natuurlijke materialen? Dan zijn we op zoek naar jou om als historisch bouwer aan de slag te gaan in ons museum! 

Deze functie betreft een vacature in het kader van de Erfgoedstartersregeling van het Mondriaanfonds en is bedoeld om je zowel inhoudelijk als technisch verder te ontwikkelen op het gebied van historisch bouwen en restaureren. Voor deze vacature mag je maximaal vijf jaar ervaring hebben in het erfgoedveld.

preHistorisch Dorp

Het preHistorisch Dorp is het kindvriendelijkste museum van Noord-Brabant. Een openluchtmuseum waar de bezoeker van jong tot oud actief bezig is met het alledaagse leven van vroeger. Door middel van levende geschiedenis kun je in zes tijdvakken een tijdreis maken van de vroege prehistorie tot de late middeleeuwen. Jaarlijks trekt het museum ruim 70.000 bezoekers, waaronder veel gezinnen met kinderen. Naast 11 vaste medewerkers en zo'n 35 seizoenmedewerkers, zijn ruim 180 vrijwilligers bij het preHistorisch Dorp betrokken. 

Het museum bestaat uit een tiental historische reconstructies van gebouwen uit verschillende tijdperken. Deze gebouwen zijn gereconstrueerd op basis van wetenschappelijke inzichten uit de archeologie en historisch onderzoek. Het onderhoud en restauratie daarvan vergt specifieke kennis en vaardigheden van historische bouwtechnieken, ambachten en architectuur.

preHistorisch Dorp

Wat ga je doen?

Je maakt onderdeel uit van de afdeling technische dienst, die bestaat uit een hoofd technische dienst en zo’n 15 vrijwilligers. Daarnaast werk je nauw samen met de museummanager. Jij houdt in de gaten of de historische reconstructies in het museum onderhoud behoeven. Je zoekt onder begeleiding uit wat men weet van de bouwstijlen van vroeger en probeert te achterhalen welke technieken er gebruikt moeten worden. Vervolgens gebruik je die kennis om de onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit te voeren en de gebouwen er tiptop uit te laten zien. 

Uiteraard zorg je ervoor dat onze bezoekers de gebouwen te allen tijde veilig kunnen betreden. Je bereidt het werk voor, doet voorstellen voor de materialen die ingekocht moeten worden en voert het project zelf uit. Dit alles doe je in samenwerking met de vrijwilligers. Bij het uitvoeren van die taken ga je je, onder begeleiding, verder ontwikkelen in verschillende historische ambachten.

Wat ga je doen?

Word jij onze nieuwe collega?

Jij brengt mee:

 • Minimaal mbo-3 werk- en denkniveau
 • Relevante ervaring als meubelmaker, restaurateur of handwerker
 • Kennis van historische ambachten en bouwstijlen
 • Vaardig in de omgang met gereedschappen
 • Goed ruimtelijk inzicht
 • Oog voor kwaliteit
 • Groot veiligheidsbewustzijn
   

Jouw karakter:

 • Leergierig
 • Praktisch
 • Communicatief en collegiaal, in het bijzonder in het samenwerken met vrijwilligers
 • Stressbestendig
 • Hands-on 
 • Flexibel
   

Kom zoals je bent

Bij ons heeft iedereen de ruimte om zichzelf te zijn. Onze verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven vormt de kern en kracht in het team. Eindhoven en omgeving bloeien van diversiteit! Bij het preHistorisch Dorp juichen we dit toe en streven we ernaar een levendige afspiegeling te zijn van deze gevarieerde regio. We geloven in het omarmen van verschillende achtergronden en perspectieven, en we nodigen iedereen uit om deel uit te maken van ons historisch avontuur. 

Kom zoals je bent

Wat krijg je ervoor terug?

 • Een interne opleiding op zowel technisch als inhoudelijk vlak
 • Een inspirerende en afwisselende baan met enthousiaste collega’s
 • Een unieke werkambiance in een historische setting, mooi gelegen in de Genneper Parken
 • Salaris conform de cao dagrecreatie, schaal 6 of 7, afhankelijk van ervaring
 • Een (gedeeltelijke) vergoeding van reiskosten bij woon-werkverkeer boven de 15 km
 • Gezellige team- en personeelsactiviteiten
 • Gratis entree voor jou. Als je een partner en/of kinderen hebt, dan zijn die ook van harte welkom
   

Het betreft een aanstelling voor 1,5 jaar voor 24 tot 32 uur per week. Bij gebleken geschiktheid en wederzijdse tevredenheid is er vooruitzicht op een vast dienstverband en mogelijke doorstroom naar een meer seniore positie in het team technische dienst. 

Jouw rooster maak je in overleg met de andere teamleden. Je werkt op week- en weekenddagen en de werktijden zijn van 08:30 tot 17:00 uur. 

Wat krijg je ervoor terug?

Enthousiast?

Ben jij die starter waar we naar op zoek zijn? Stuur ons je cv met een brief of filmpje waarin je laat zien waarom we jou moeten kiezen voor deze baan. Stuur dit samen uiterlijk 22 januari 2024 per mail naar l.staals@eindhovenmuseum.nl, t.a.v. Lisanne Staals, secretariaat.

Springt jouw brief eruit? Dan nodigen we je graag uit voor een gesprek in de week van 29 januari.

Heb je nog veel vragen, of wil je meer weten over de inhoud van de functie? Op dinsdag 16 januari vindt er van 15:00 - 16:00 uur een vragenuurtje plaats in ons museum. Aanmelden hiervoor kan bij Joost Botteram, hoofd technische dienst, via j.botteram@eindhovenmuseum.nl.