Zomer: zwaardvechttoernooi 2021

Zomer: zwaardvechttoernooi 2021

Toernooi middeleeuwse krijgskunsten

Op zondag 21 augustus 2021 organiseert H.E.M.A., Historische Europese Martial Arts, een langzwaardtoernooi voor haar beginnende leden in het preHistorisch Dorp. De hele dag door kruisen strijders de zwaarden met elkaar in moderne kleding.

Het vechten gebeurt op basis van technieken uit de 14e en 15e eeuw. Vechtmeesters uit deze tijd schreven hun technieken op en maakten er illustraties bij. Op basis van deze geschriften voeren strijders van verschillende zwaardvechtverenigingen uit Nederland deze prachtige kunst nu nog steeds uit. 

De 1-op-1 gevechten worden uitgevoerd in moderne en beschermende kleding, maar met historische wapens en technieken. Kom gerust kijken als je benieuwd bent naar de vechttechnieken uit de middeleeuwen of als je inspiratie wilt opdoen voor een nieuwe sport. Het toernooi wordt geleid door leden van de organisaties voor Historische Europese Krijgskunsten in Nederland.

Tickets voor toegang tot het preHistorisch Dorp op deze dag kosten € 11,50 per persoon.

Dit evenement vond in het verleden plaats. Benieuwd naar het huidige programma van het preHistorisch Dorp? Ga dan naar onze agenda of volg ons op Facebook voor de laatste nieuwtjes.

Toernooi middeleeuwse krijgskunsten

Zomervakantie in het preHistorisch Dorp

In het preHistorisch Dorp ervaar je hoe het er vroeger aan toe ging – van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Hier komt de geschiedenis tot leven! Leer de geheimen van de ambachtslieden en kijk of help mee bij onze dorpelingen.

Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een gratis doeboekje mee. Het staat bomvol activiteiten die je in het preHistorisch Dorp uit kunt voeren én bevat nog een heleboel puzzels die je zittend op ons terras, thuis of op de camping kunt doen. Daarnaast kun je meer over archeologie ontdekken in de gloednieuwe ArcheoFactory! Hier leer je hoe archeologen hun werk uitvoeren met de nieuwste technologieën. 

Zomerprogramma

Onze zomeractiviteiten met onze historische bewoners zijn gevarieerd en iedere dag anders. Bijvoorbeeld: 

 • Stook een vuurtje als een Viking
 • Ga kanovaren als een jager
 • Schrijf als een middeleeuwse monnik
 • Jaag op prehistorische prooien met een echte speer
 • Schiet pijl-en-boog zoals Robin Hood
 • En nog veel meer!
Zomerprogramma

Nieuw: de ArcheoFactory

Dit jaar bestaat het preHistorisch Dorp 40 jaar en daarom gaan we terug naar onze roots met een nieuwe expositie: de ArcheoFactory. De ArcheoFactory is een modern lab op het museumpark waarin je zelf ervaart wat er met de nieuwste technologieën over het verleden te ontdekken valt. Want hoe komt een archeoloog van bodemvondsten naar een verhaal over het verleden? In de ArcheoFactory leer je hoe archeologen te werk gaan en hoe je zelf een reconstructie kunt maken van het verleden - net als een archeoloog. Er staat altijd een historisch bewoner voor je klaar met meer informatie en uitleg, zodat jij alles over archeologie kunt ontdekken!

De ArcheoFactory: waar vondsten verhalen worden.

Rondleidingen

Benieuwd op welke archeologische gegevens wij onze huisreconstructies baseerden? Wat de verschillen zijn tussen jagers en boeren? Of wie er allemaal samen sliepen in een huis? Ga dan mee met de gratis rondleiding. Deze wordt dagelijks om 13:00 uur gegeven door een van onze tijdgidsen en is met name gericht op volwassenen. We starten op het marktplein.

Rondleidingen

Waterpret in de zomer

Op warme dagen is het fijn om af te kunnen koelen. In het preHistorisch Dorp zijn er genoeg wateractiviteiten te ontdekken!

 • Speel met water in de nieuwe zandbak
 • Peddel op het water in een boomstamkano
 • Badder in de prehistorische leemkuil
 • Koel af onder één van de sproeiers
 • Zoek de schaduw op onder de bomen of in de oude hoeves
 • Neem een koel drankje op het terras van Herberg Den Bonten Os

Vraag onze tijdgidsen naar alle wateractiviteiten tijdens jouw bezoek. 

Waterpret in de zomer

Doeboekje

Met het doeboekje van het preHistorisch Dorp beleef je de spannendste avonturen in het museum! Leer vuur maken, bouw een miniboerderij of maak een amulet. Je ontdekt de geschiedenis met onze toffe opdrachten die je alleen of samen met onze bewoners uitvoert. Daarnaast vind je bijzondere puzzels zodat je thuis nog even na kunt genieten van je bezoek. Hieronder zie je een impressie van het doeboekje.

Zomervakantie in het preHistorisch Dorp

 • Datum: 4 juli t/m 4 september 2022
 • Tijd: 10:00 - 17:00 uur
 • Prijs: normale entreeprijs, € 11,50. Gratis voor kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders. Museumkaarten zijn ook aan de kassa verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
 • Kaartverkoop: online en aan de kassa.
Zomervakantie in het preHistorisch Dorp

Parkeren bij het preHistorisch Dorp

Het preHistorisch Dorp heeft twee gratis parkeergelegenheden met voldoende parkeerplekken voor auto's en touringcars.

De eerste bevindt zich voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161). Parkeren op de openbare weg bij het museum is gratis. Vanuit deze parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park.

De tweede parkeergelegenheid is te vinden op adres Anton Coolenlaan 5. Vanaf hier maak je een mooie wandeling door de Genneper Parken van ongeveer 15 minuten om bij het museum uit te komen. Onderweg kom je langs groene weides en bosrijke omgevingen en kun je ook iets eten bij Paviljoen Genneperparken of de stadsboerderij Genneper Hoeve

Speciale evenementen: