Agenda

we zijn weer open! Pasen vier je bij ons
31 mrt - 2 apr

Wij zijn weer open vanaf 31 maart. Het paasweekeinde staat weer bol van historische belevenissen! Het feest kent een rijke geschiedenis die heel ver terug gaat. Tegenwoordig is het een fijn familiefeest in een jaargetijde waarin alles opnieuw tot leven lijkt te komen en de kou weer achter ons ligt!

bekijk het evenement >exclusieve Paasbrunch: vind jij het gouden ei?
1-2 apr

Schuif met je gezin of familie aan bij onze exclusieve Paasbrunch. De stadspoorten zijn nog gesloten, het preHistorisch Dorp ontwaakt. In de middeleeuwse herberg Den Bonten Os brandt een sfeervol haardvuur. De herbergier serveert een smaakvol Paasontbijt voor een exclusief gezelschap. Schuif jij met je gezin of familie aan? En zoeken jullie mee in de historische huizen en tuinen naar het gouden paasei?

bekijk het evenement >Lerarendag
11 april, 14.00 uur

Docenten maken kennis met preHistorisch Dorp, de educatieve programma's en methodes tijdens de lerarendag op woensdagmiddag 11 april.

bekijk het evenement >meivakantie : op patrouille met Romeinen? Sluit je bij ons aan!
21 apr - 06 mei

De Romeinen bouwen hun kampement op aan de oever van De Vleut. Met heuse legionairs, en demonstraties. Ontdek hoe het leven in de Romeinse tijd is!

bekijk het evenement >Hemelvaart: ken jij ze al? musketiers van de Tachtigjarige oorlog!
10 - 13 mei

Info volgt.

bekijk het evenement >Vikingsfestival: 200 Vikingen, vechtshows, verhalen & muziek en nog veel meer!
19 - 21 mei

Het grootste Vikingfestival brengt dit jaar 200 Vikingen, vechtshows, wapendemo's, marktkramen, verhalen, muziek en nog veel meer naar Eindhoven. 

bekijk het evenement >jouw leukste zomertrip: reis 15.000 jaar in 1 dag!
7 juli - 2 sep

info volgt.

bekijk het evenement >middeleeuws riddertoernooi: harnas aan & te paard!
11 - 12 aug

info volgt.

bekijk het evenement >historisch food festival: proef de tijdperken!
8 - 9 sep

info volgt.

bekijk het evenement >ontdek het begin van dutch design: kom bij ons oer-ontwerpen!
13 - 21 okt

info volgt.

bekijk het evenement >echt griezelen doe je bij ons halloween feestje!
27 - 28 okt

info volgt.

bekijk het evenement >Agenda archief

Workshop Oervlees

Kleurrijk, mals oervlees van bijzondere varkens die zelfs een rol in filmepos Redbad spelen. Ontdek hoe je een varken uitbeent, waar de varkenshaas en kinnebak zit en hoe smaakvol deze oervarkens proeven. Doe mee aan de workshop Oervlees!

bekijk het evenement >Overleef de geschiedenis!
Herfstvakantie 14 - 22 oktober

Trotseer deze herfstvakantie tijden van schaarste, ga mee op jacht, bouw hutten en test jouw overlevingskansen!

bekijk het evenement >Björn van der Doelen op het middeleeuws Marktplein is uitverkocht

Eindhovens zanger Björn van der Doelen geeft op 9 september een akoestisch concert op het sfeervolle middeleeuwse Marktplein dat inmiddels is uitverkocht. Haardvuren, de authentieke omgeving van ambachtshuizen en herberg temidden van de groene Genneper Parken. De herbergier van Den Bonten Os schenkt heerlijke streekbieren. 

bekijk het evenement >Middeleeuws ridderfestijn met wapengekletter ende vermaeck
19-20 augustus

Het middeleeuws Ridderfestijn is het grootse evenement speciaal voor jonge ridders en jonkvrouwen. Met riddergevecht op het middeleeuwse marktplein, verhalenverteller, wapendemonstraties en spectaculaire belegering van Endehoven. En natuurlijk, historische workshops en meer.

bekijk het evenement >Op vakantie naar vroeger: bij ons reis je door de tijd!
8 juli - 3 september

Reis deze zomer terug in de tijd in preHistorisch Dorp. Een vakantie uitje naar de geschiedenis! Het openluchtmuseum staat in juli en augustus bol van historische kinderactiviteiten, workshops en eeuwenoude spellen. Leer prehistorisch jagen met een echte speer en raak met pijl en boog in de middeleeuwen het doel. Speel een van de twintig spelletjes verdeeld over zes tijdperken en kleed je als een echte ridder met maliënkolder, musketier of maak een selfie als Viking.

bekijk het evenement >Ambachten door de eeuwen heen
1 & 2 juli

Oude ambachten herleven in het preHistorisch Dorp zoals smeden, weven, spinnen, textiel verven, botbewerking, leerbewerking, boog maken. Kortom, vakwerk door de eeuwen heen.

bekijk het evenement >Vaders gratis op vaderdag

Vaders bezoeken het historische park op vaderdag gratis met de tofste activiteiten voor jouw pa. 

bekijk het evenement >prehistorische midzomermarkt
17 & 18 juni

Dit weekend bezoek je de prehistorische midzomermarkt en oude ambachtslieden zoals pottenbakkers...... Het oudste gedeelte van het openluchtmuseum is het decor van een bijzondere gebeurtenis.

bekijk het evenement >De Vikingen komen! Durf jij ze aan?
3-5 juni

De Vikingen nemen preHistorisch Dorp over in het pinksterweekeinde. Ambachtslieden zoals smeden en textielbewerkers, handelaren met huiden en houtwerken, en vroeg middeleeuwse muzikanten staan op de grootse, historische Vikingmarkt. En er is een grote vroeg-middeleeuwse vechtshow.

bekijk het evenement >Gifmengers & kruidenvrouwtjes; ontrafel hun geheimen!
25 - 28 mei

Gifmengers & kruidenvrouwtjes Ontrafel jij hun geheimen? Maak onder meer heksenzalf, leer van en druïde, maak een floralore-wandeling en luist naar bijzondere verhalen van een kruidenvrouwtje. Maak kennis met een kruidenmeester. En nog veel meer.

bekijk het evenement >Lenny Kuhr op middeleeuws marktplein
20 mei

Zangeres Lenny Kuhr is de eerste artiest in een bijzondere reeks akoestische buitenconcerten op het sfeervolle middeleeuwse marktplein. Na sluitingstijd, als de rust in preHistorisch Dorp terugkeert, vormt de rustiek, historische sfeer rond herberg Den Bonten Os een uniek decor. Lenny Kuhr speelt haar nieuwe programma met onder meer nummers van haar nieuwe cd Gekust door de Eeuwigheid.

bekijk het evenement >Moederdag High Tea!
14 mei

Verwen je moeder met een sfeervolle High Tea in herberg Den Bonten Os. Een heerlijke dag vol historische activiteiten van preHistorie tot middeleeuwen met een smaakvolle High Tea boordevol streekproducten.Tip: doe eerst mee met workshop middeleeuwse tafelmanieren!

bekijk het evenement >meivakantie: Rare jongens die Romeinen? Ontdek het zelf!
22 april - 7 mei

Ontdek een Romeins kampement, doe mee met de legionairstraining, leer alles over Romeinse goden, het eten, speel spelletjes van 2.000 jaar geleden en maak zelf een Romeinse mantelspeld!

bekijk het evenement >exclusieve gezins-, en familie paasbrunch!
16 & 17 april

Een exclusieve paasbrunch voor het hele gezin of familie. De museumpoorten anderhalf uur vóór openingstijd zodat je kunt genieten van heerlijke streekgerechten en een bijzondere sfeer. De herbergier van Den Bonten Oss serveert een bijzondere paasbrunch in zijn 16e eeuwse herberg. Bij mooi weer op het middeleeuwse Marktplein. 

En vanzelfsprekend bent u de hele dag welkom voor bijzondere paasactiviteiten in preHistorisch Dorp met workshops, rondleidingen, middeleeuws vermaeck en  meer!

bekijk het evenement >historisch pasen met middeleeuws vermaeck
14 - 17 april

Hoezo historisch? Onze eieren zijn kakelvers! Het paasfeest wordt sinds de prehistorie gevierd. Natuurlijk kun je eieren vinden, maar let op want historisch goochelaar Jannes laat ze verdwijnen (zo-ma). We vieren Pasen door de eeuwen heen, en spelen spelletjes van alle tijdperken.

bekijk het evenement >Openingsweekend

De seizoensopening is traditioneel een groots evenement. Historische lieden van prehistorie tot Tachtigjarige oorlog bouwen hun kampement op. Het bruist van leven in de zes tijdperken. Bijzonder is natuurlijk de inzwering van burgemeester Jorritsma en de lancering van de Tijdkijker

bekijk het evenement >Duistere Halloween-nacht
28 & 29 oktober

Het middeleeuwse stadje Endehoven is tijdens twee Halloween-nachten sfeervol verlicht met fakkels op het eeuwenoude marktplein, warme haardvuren bij de hoeve en in de herberg branden kaarsen. 

bekijk het evenement >Griezelen: mythische monsters & draken
22 -30 oktober

De griezelspeurtocht in preHistorisch Dorp neemt je mee naar eeuwenoude tijden van prehistorie tot middeleeuwen. 

bekijk het evenement >Appeloogst: bak Germaanse appelpannenkoeken
17 & 18 september

Dit weekend is het weer tijd voor de appeloogst. Ook de Romeinse legionairs van Legio Il Secunda zijn weer aanwezig.En prehistorische ambachtsgroep WEA!

bekijk het evenement >Durf jij een weekend prehistorie aan?
16 & 17 september

Durf jij een reis 2500 jaar terug in de tijd aan? In het prehistorische dorpje Eversham leer je vuur maken met vuursteen en ijzer. En na een rondleiding door de nederzetting gaan handen uit de mouwen en is het graan malen, hout hakken en met de hele groep een prehistorische maaltijd op houtvuur bereiden. Samen bak je brood in een echte leem-oven. 

bekijk het evenement >Extra vakantieprogramma!
t/m 4 september

Dagelijks loop je het tijdpad van 3500 v. Chr. tot aan de 80-jarige oorlog. Ontdek hoe jagers en verzamelaars leefden, stap binnen in een prehistorische boerderij, zit op de troon van de Heer van Woensel of neem plaats in een middeleeuwse herberg. 

bekijk het evenement >Vakantie: iedere dag open!
11 juli - 04 september

Wij zijn deze zomervakantie ieder dag open. Dus zeven dagen per week + vele historische activiteiten + thema-weekenden!

bekijk het evenement >de 80-jarige oorlog!
Was op 27 & 28 augustus

In de 80-jarige oorlog is Eindhoven liefst 17 keer overgegaan in handen van de Spaanse of de Staatstroepen. De belegeringen waren heftig met veel slachtoffers, schade aan gebouwen en de stadswal. 

bekijk het evenement >Ridders & Jonkvrouwen: het beleg van Eindhoven
Was op 20 & 21 augustus

Beleef dit weekend het beleg van Eindhoven zoals dat eind augustus 1397 plaatsvond.

bekijk het evenement >Magie in de middeleeuwen
Was op 13 & 14 augustus

Een van de leukste dingen op een middeleeuwse markt is de goochelaar. Jannus de goochelaar verbaast met zijn trucs en historische lach.bekijk het evenement >Ambachten door de eeuwen heen
Was op 6 & 7 augustus

Oude ambachten herleven in preHistorisch Dorp zoals middeleeuws pottenbakken, smeden, textiel bewerking door de eeuwen heen.

bekijk het evenement >Middeleeuwse muziek & dans met Gheselle
Was op 30 & 31 juli

Muziek speelde een belangrijke rol in het leven van de mensen in de middeleeuwen. Echte optredens van muzikanten waren echter heel bijzonder. 

bekijk het evenement >De échte wereld van Jeroen Bosch
Was op 3 juli

Zondag 3 juli beleef je magie en bijgeloof in de middeleeuwse wereld van Jeroen Bosch.

bekijk het evenement >De Romeinen komen! schrijf jij geschiedenis?
Was op 30 april - 8 mei

De Romeinen komen in de meivakantie! Ontdek het leven van deze veroveraars en bewonder de welvaart die ze naar onze streken brachten. Bouw jij mee aan een inheems-Romeins gebouw?

bekijk het evenement >Nationale Museumweek ons echte goud
Was op 16 - 24 april

De Nationale Museumweek van 16 tot en met 24 april zet de schijnwerpers op een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. U kunt het ontdekken door verrassende initiatieven, binnen en buiten de muren van het museum. Dichterbij dan je denkt!

bekijk het evenement >NIEUWS


Weer meer bezoekers!
2017-12-22

preHistorisch Dorp in Eindhoven ontving in 2017 16% meer bezoekers dan een jaar eerder. Ook waarderen de bezoekers het historisch openluchtmuseum beter: preHistorisch Dorp won de Kidsproofprijs 2018 van de Museumvereniging en kroonde zich daarmee tot beste van Noord-Brabant en derde van Nederland.

bekijk het evenement >


Bezichtig een echt Vikingschip!
2017-09-21

Vikingschip Sebbe Als ligt dit seizoen aangemeerd bij de steigers naar het tijdperk van de Franken en Vikingen. Bezoekers kunnen het schip tot en met 29 oktober bewonderen. Ook zal er in de komende weken een vroeg-middeleeuws kerkje verrijzen, de houten pallisade uitgebreid worden naar het prehistorische museumdeel. En er komen echte Vikingen trainen. Dat allemaal als voorbereiding op het grootse historische filmepos Redbad.

bekijk het evenement >


Expositie: Terugblik op Eindhoven tijdens WO II
2017-09-18

75 jaar na dato vertellen het Eindhoven Museum en de Bibliotheek Eindhoven het verhaal over het Sinterklaasbombardement en de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven.

bekijk het evenement >