Agenda

Kleurplaten

Kleur het verleden! Download hieronder een van onze drie kleurplaten door op de tekst te klikken en voorzie het verleden van kleur. Je kunt kiezen uit verschillende periodes die je ook terugvindt in het preHistorisch Dorp. Heb je er eentje af? Stuur 'm dan op naar een vriend of familielid. Je mag 'm ook naar ons sturen. Post ontvangen is altijd leuk, toch?

bekijk het evenement >Het preHistorisch Dorp mag weer open!
vanaf 2 juni

Reizen in de tijd mag weer! Vanaf 2 juni mogen we jullie na een lange winterstop eindelijk weer begroeten in ons openluchtmuseum. We hebben alle maatregelen genomen zodat bezoekers op gepaste afstand het museum mogen ontdekken. We gaan zelfs een half uur eerder open zodat iedereen op zijn of haar gemak ons complete aanbod kan ontdekken.

bekijk het evenement >Schatgraven en tijdreizen, zomervakantie in het preHistorisch Dorp
7 juli t/m 30 augustus 2020

De hele zomervakantie kun je in het preHistorisch Dorp als archeoloog aan de slag. Kom mee graven in onze opgraving en leer hoe je kunt ontdekken hoe oud de spullen zijn die je hebt opgegraven.


bekijk het evenement >Heksia: De magische wereld van heksen en heidenen
3 & 4 oktober 2020

Hekserij leeft! Kom op 3 of 4 oktober naar Heksia, het nieuwe festival van het preHistorisch Dorp. Zweef in de wereld van rituelen en magie en laat je betoveren door de mystieke omgeving van het preHistorisch Dorp.

bekijk het evenement >Kinderspel?! Kom spelen en knutselen in de herfstvakantie
10 t/m 25 oktober 2020

Kinderspeelgoed is van alle tijden. Kinderen speelden al duizenden jaren geleden met poppetjes van klei, miniatuurwagentjes en ballen. De schilder Bruegel heeft in 1560 een prachtige prent geschilderd waarop heel veel kinderspelletjes staan die de kinderen toen speelden. 

bekijk het evenement >Agenda archief

Wasdag: vies en vuil verleden?
29 en 30 juni 2019

Dit weekend staat het preHistorisch Dorp in het teken van de grote schoonmaak. De twee dagen na Nationale Modderdag proberen we alles fris te krijgen. Kom dus gerust binnen met moddervoeten of vuile kleding. De bewoners uit verschillende tijdperken tonen op 29 en 30 juni hoe ze alles schoon hielden. We maken zeep om te wassen, schrobben kleding schoon, kloppen de matten en luchten de huizen. Er is genoeg water aanwezig om af te koelen van het warme weer!

bekijk het evenement >22 & 23 juni: Koningsschieten
22 juni 2019

In het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 juni wordt in het preHistorisch Dorp een traditioneel Koningsschieten gehouden. De beste schutters uit Nederland en België komen bij elkaar om de strijd met elkaar aan te gaan in deze spannende boogschietwedstrijd. de schutter met de minste missers wordt de Koning(in) van het preHistorisch Dorp!

bekijk het evenement >Vikingfestival 2019
8 t/m 10 juni 2019

De Vikingen vallen het preHistorisch Dorp weer binnen! Het grootse Vikingfestival brengt dit jaar bijna 300 Vikingen naar Eindhoven van 8 t/m 10 juni 2019. Het hele dorp wordt 3 dagen lang overspoeld door een kampement van ambachtslieden, handelaars en krijgers.

Benieuwd naar onze editie in 2020? Bekijk het programma hier.

bekijk het evenement >Hemelvaart: gifmengers en kruidenvrouwtjes
30, 31 mei en 1, 2 juni 2019

Ontdek tijdens het Hemelvaart-weekeinde de magische wereld van planten en kruiden: Tegen alles is wel een kruid gewassen!

bekijk het evenement >High Tea Moederdag
12 mei 2019

Maak Moederdag dit jaar heel speciaal met een exclusieve high tea in het preHistorisch Dorp. Vanaf 15 uur worden er heerlijke hapjes geserveerd in Herberg Den Bonten Os.

bekijk het evenement >Paasbrunch in het preHistorisch Dorp
Eerste en tweede paasdag

Vier het voorjaar en geniet samen met je familie van een heerlijke paasbrunch in het preHistorisch Dorp. Schuif eerste of tweede paasdag aan in onze herberg en laat je verwennen in een historische setting. Bij mooi weer brunchen we buiten! Naderhand kun je uiteraard met z’n allen genieten van de levende geschiedenis in ons museum: rondleidingen, workshops, dieren en natuurlijk allerlei paasactiviteiten. Tijdens Pasen zijn wij geopend van 10:00 – 17:00 uur, ook op maandag!

bekijk het evenement >30 maart: Gratis entree voor kinderen in historische klederdracht
30 - 31 maart 2019

We knallen het nieuwe seizoen in met een unieke actie: kinderen t/m 16 jaar die zich hullen in historische klederdracht mogen op zaterdag 30 maart gratis het museum in. Op deze dag openen wij onze poorten weer. Dat vraagt om een feestje!

bekijk het evenement >Logeer in het verleden
15-16 september 2018

Een weekend lang leven, precies zoals vroeger: overnachten in een vroegmiddeleeuwse hoeve en meedoen aan historische activiteiten. Jij leeft van zonsopgang tot na zonsondergang in een compleet andere tijd. Een bijzondere meerdaagse belevenis waarbij je het échte leven in de vroege middeleeuwen ervaart. 

bekijk het evenement >Themaweekend Food: proef de tijdperken!
8 - 9 sep 2018

Ontdek dit weekend in preHistorisch Dorp álles over 15.000 jaar eten. Hoe mensen eerst op jacht gingen en later hun eten zélf verbouwden. Hoe ze ervoor zorgden dat alles ook zonder koelkast goed bleef en wat voor lekkers ze ervan brouwden. En natuurlijk mag je overal van proeven!

bekijk het evenement >middeleeuws riddertoernooi: harnas aan & te paard!
11 - 12 aug 2018

Anno 1385: Elisabeth van Sevenborn en Cranendonck wordt als nieuwe Vrouwe van het middeleeuwse stadje Endehoven ingehuldigd. Ridders en burgers vieren ter ere van de nieuwe Vrouwe een groots tweedaags feest met als hoogtepunt het riddertoernooi met steekspel. 

bekijk het evenement >REDBAD EXPO
Vanaf 30 juni 2018

Bij preHistorisch Dorp kun je je de hele zomer onderdompelen in de Wereld van Redbad.

bekijk het evenement >Vaderdag: bier brouwen en speenvarken!
17 juni 2018

Bezorg je vader en jezelf de tofste Vaderdag! Met speciale vader-activiteiten zoals modern en middeleeuws bierbrouwer, weetjes van biersommelier, bierproeverij en speenvarken aan het spit bereid boven open vuur!

bekijk het evenement >Vikingfestival: 200 Vikingen, vechtshows, verhalen & muziek en nog veel meer!
19 - 21 mei 2018

Het grootse Vikingfestival brengt dit jaar 200 Vikingen, vechtshows, wapendemo's, marktkramen, verhalen, muziek en nog veel meer naar Eindhoven. 

bekijk het evenement >Vikingfeest: aan tafel bij de Vikingen!
19 mei 2018

Schuif zaterdag 19 mei aan bij het Vikingfeest in de middeleeuwse Herberg “Den Bonten Os”. Ontdek, onder het genot van historische liederen, de culinaire hoogstandjes van de oude Scandinaviërs met een moderne twist.

bekijk het evenement >Moederdag High Tea!
13 mei 2018

Verwen je moeder met een heerlijke High Tea, inclusief historische beauty salon!

Op zondagmiddag 13 mei   kun je bij ons je moeder in de watten leggen terwijl je zelf een superleuk uitje hebt. Hoe fijn is dat?!

bekijk het evenement >Hemelvaart: ken jij ze al? musketiers van de Tachtigjarige Oorlog!
10 - 13 mei

Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak. Een tijd vol ellende, honger, ziektes en strijd. Eindhoven werd keer op keer veroverd en heroverd en de bevolking moet wel haast murw gebeukt zijn na al die machtswisselingen en vernielingen in de stad. Met Hemelvaart laten we zien hoe het leven in die strijd was, maar we kijken uiteraard ook naar lichtpuntjes. Hoe kun je met weinig toch een lekkere maaltijd bereiden? Hoe kun je met slimme trucs je kleding herstellen en er toch netjes uitzien?

bekijk het evenement >meivakantie : op patrouille met Romeinen? Sluit je bij ons aan!
21 apr - 06 mei 2018

De Romeinen bouwen hun kampement op aan de oever van De Vleut. Met heuse legionairs, en demonstraties. Ontdek hoe het leven in de Romeinse tijd is!

bekijk het evenement >we zijn weer open! Pasen vier je bij ons
31 mrt - 2 apr 2018

Wij zijn weer open vanaf 31 maart met heel veel historische belevenissen! 

bekijk het evenement >exclusieve Paasbrunch: vind jij het gouden ei?
1-2 apr 2018

Schuif met je gezin of familie aan bij onze exclusieve Paasbrunch. De stadspoorten zijn nog gesloten, het preHistorisch Dorp ontwaakt. In de middeleeuwse herberg Den Bonten Os brandt een sfeervol haardvuur. De herbergier serveert een smaakvol Paasontbijt voor een exclusief gezelschap. Schuif jij met je gezin of familie aan? En zoeken jullie mee in de historische huizen en tuinen naar het gouden paasei? DE PAASBRUNCH IS UITVERKOCHT

bekijk het evenement >Overleef de geschiedenis!
Herfstvakantie 14 - 22 oktober 2017

Trotseer deze herfstvakantie tijden van schaarste, ga mee op jacht, bouw hutten en test jouw overlevingskansen!

bekijk het evenement >Björn van der Doelen op het middeleeuws Marktplein is uitverkocht
2017

Eindhovens zanger Björn van der Doelen geeft op 9 september een akoestisch concert op het sfeervolle middeleeuwse Marktplein dat inmiddels is uitverkocht. Haardvuren, de authentieke omgeving van ambachtshuizen en herberg temidden van de groene Genneper Parken. De herbergier van Den Bonten Os schenkt heerlijke streekbieren. 

bekijk het evenement >Middeleeuws ridderfestijn met wapengekletter ende vermaeck
19-20 augustus 2017

Het middeleeuws Ridderfestijn is het grootse evenement speciaal voor jonge ridders en jonkvrouwen. Met riddergevecht op het middeleeuwse marktplein, verhalenverteller, wapendemonstraties en spectaculaire belegering van Endehoven. En natuurlijk, historische workshops en meer.

bekijk het evenement >Op vakantie naar vroeger: bij ons reis je door de tijd!
8 juli - 3 september 2017

Reis deze zomer terug in de tijd in preHistorisch Dorp. Een vakantie uitje naar de geschiedenis! Het openluchtmuseum staat in juli en augustus bol van historische kinderactiviteiten, workshops en eeuwenoude spellen. Leer prehistorisch jagen met een echte speer en raak met pijl en boog in de middeleeuwen het doel. Speel een van de twintig spelletjes verdeeld over zes tijdperken en kleed je als een echte ridder met maliënkolder, musketier of maak een selfie als Viking.

bekijk het evenement >Ambachten door de eeuwen heen
1 & 2 juli 2017

Oude ambachten herleven in het preHistorisch Dorp zoals smeden, weven, spinnen, textiel verven, botbewerking, leerbewerking, boog maken. Kortom, vakwerk door de eeuwen heen.

bekijk het evenement >prehistorische midzomermarkt
17 & 18 juni 2017

Dit weekend bezoek je de prehistorische midzomermarkt en oude ambachtslieden zoals pottenbakkers...... Het oudste gedeelte van het openluchtmuseum is het decor van een bijzondere gebeurtenis.

bekijk het evenement >De Vikingen komen! Durf jij ze aan?
3-5 juni 2017

Benieuwd naar het Vikingfestival 2019? Bekijk dan deze pagina.

De Vikingen nemen preHistorisch Dorp over in het pinksterweekeinde. Ambachtslieden zoals smeden en textielbewerkers, handelaren met huiden en houtwerken, en vroeg middeleeuwse muzikanten staan op de grootse, historische Vikingmarkt. En er is een grote vroeg-middeleeuwse vechtshow.

bekijk het evenement >Gifmengers & kruidenvrouwtjes; ontrafel hun geheimen!
25 - 28 mei 2017

Gifmengers & kruidenvrouwtjes Ontrafel jij hun geheimen? Maak onder meer heksenzalf, leer van en druïde, maak een floralore-wandeling en luist naar bijzondere verhalen van een kruidenvrouwtje. Maak kennis met een kruidenmeester. En nog veel meer.

bekijk het evenement >Lenny Kuhr op middeleeuws marktplein
20 mei 2017

Zangeres Lenny Kuhr is de eerste artiest in een bijzondere reeks akoestische buitenconcerten op het sfeervolle middeleeuwse marktplein. Na sluitingstijd, als de rust in preHistorisch Dorp terugkeert, vormt de rustiek, historische sfeer rond herberg Den Bonten Os een uniek decor. Lenny Kuhr speelt haar nieuwe programma met onder meer nummers van haar nieuwe cd Gekust door de Eeuwigheid.

bekijk het evenement >meivakantie: Rare jongens die Romeinen? Ontdek het zelf!
22 april - 7 mei 2017

Ontdek een Romeins kampement, doe mee met de legionairstraining, leer alles over Romeinse goden, het eten, speel spelletjes van 2.000 jaar geleden en maak zelf een Romeinse mantelspeld!

bekijk het evenement >exclusieve gezins-, en familie paasbrunch!
16 & 17 april 2017

Een exclusieve paasbrunch voor het hele gezin of familie. De museumpoorten anderhalf uur vóór openingstijd zodat je kunt genieten van heerlijke streekgerechten en een bijzondere sfeer. De herbergier van Den Bonten Oss serveert een bijzondere paasbrunch in zijn 16e eeuwse herberg. Bij mooi weer op het middeleeuwse Marktplein. 

En vanzelfsprekend bent u de hele dag welkom voor bijzondere paasactiviteiten in preHistorisch Dorp met workshops, rondleidingen, middeleeuws vermaeck en  meer!

bekijk het evenement >historisch pasen met middeleeuws vermaeck
14 - 17 april 2017

Hoezo historisch? Onze eieren zijn kakelvers! Het paasfeest wordt sinds de prehistorie gevierd. Natuurlijk kun je eieren vinden, maar let op want historisch goochelaar Jannes laat ze verdwijnen (zo-ma). We vieren Pasen door de eeuwen heen, en spelen spelletjes van alle tijdperken.

bekijk het evenement >Openingsweekend

De seizoensopening is traditioneel een groots evenement. Historische lieden van prehistorie tot Tachtigjarige oorlog bouwen hun kampement op. Het bruist van leven in de zes tijdperken. Bijzonder is natuurlijk de inzwering van burgemeester Jorritsma en de lancering van de Tijdkijker

bekijk het evenement >Duistere Halloween-nacht
28 & 29 oktober 2016

Het middeleeuwse stadje Endehoven is tijdens twee Halloween-nachten sfeervol verlicht met fakkels op het eeuwenoude marktplein, warme haardvuren bij de hoeve en in de herberg branden kaarsen. 

bekijk het evenement >Griezelen: mythische monsters & draken
22 -30 oktober 2016

De griezelspeurtocht in preHistorisch Dorp neemt je mee naar eeuwenoude tijden van prehistorie tot middeleeuwen. 

bekijk het evenement >Appeloogst: bak Germaanse appelpannenkoeken
17 & 18 september 2016

Dit weekend is het weer tijd voor de appeloogst. Ook de Romeinse legionairs van Legio Il Secunda zijn weer aanwezig.En prehistorische ambachtsgroep WEA!

bekijk het evenement >Durf jij een weekend prehistorie aan?
16 & 17 september 2016

Durf jij een reis 2500 jaar terug in de tijd aan? In het prehistorische dorpje Eversham leer je vuur maken met vuursteen en ijzer. En na een rondleiding door de nederzetting gaan handen uit de mouwen en is het graan malen, hout hakken en met de hele groep een prehistorische maaltijd op houtvuur bereiden. Samen bak je brood in een echte leem-oven. 

bekijk het evenement >Extra vakantieprogramma!
t/m 4 september 2016

Dagelijks loop je het tijdpad van 3500 v. Chr. tot aan de 80-jarige oorlog. Ontdek hoe jagers en verzamelaars leefden, stap binnen in een prehistorische boerderij, zit op de troon van de Heer van Woensel of neem plaats in een middeleeuwse herberg. 

bekijk het evenement >Vakantie: iedere dag open!
11 juli - 04 september 2016

Wij zijn deze zomervakantie ieder dag open. Dus zeven dagen per week + vele historische activiteiten + thema-weekenden!

bekijk het evenement >de 80-jarige oorlog!
Was op 27 & 28 augustus 2016

In de 80-jarige oorlog is Eindhoven liefst 17 keer overgegaan in handen van de Spaanse of de Staatstroepen. De belegeringen waren heftig met veel slachtoffers, schade aan gebouwen en de stadswal. 

bekijk het evenement >Ridders & Jonkvrouwen: het beleg van Eindhoven
Was op 20 & 21 augustus 2016

Beleef dit weekend het beleg van Eindhoven zoals dat eind augustus 1397 plaatsvond.

bekijk het evenement >Magie in de middeleeuwen
Was op 13 & 14 augustus 2016

Een van de leukste dingen op een middeleeuwse markt is de goochelaar. Jannus de goochelaar verbaast met zijn trucs en historische lach.bekijk het evenement >Ambachten door de eeuwen heen
Was op 6 & 7 augustus

Oude ambachten herleven in preHistorisch Dorp zoals middeleeuws pottenbakken, smeden, textiel bewerking door de eeuwen heen.

bekijk het evenement >Middeleeuwse muziek & dans met Gheselle
Was op 30 & 31 juli

Muziek speelde een belangrijke rol in het leven van de mensen in de middeleeuwen. Echte optredens van muzikanten waren echter heel bijzonder. 

bekijk het evenement >De échte wereld van Jeroen Bosch
Was op 3 juli 2016

Zondag 3 juli beleef je magie en bijgeloof in de middeleeuwse wereld van Jeroen Bosch.

bekijk het evenement >De Romeinen komen! schrijf jij geschiedenis?
Was op 30 april - 8 mei 2016

De Romeinen komen in de meivakantie! Ontdek het leven van deze veroveraars en bewonder de welvaart die ze naar onze streken brachten. Bouw jij mee aan een inheems-Romeins gebouw?

bekijk het evenement >Nationale Museumweek ons echte goud
Was op 16 - 24 april 2016

De Nationale Museumweek van 16 tot en met 24 april zet de schijnwerpers op een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. U kunt het ontdekken door verrassende initiatieven, binnen en buiten de muren van het museum. Dichterbij dan je denkt!

bekijk het evenement >Kleurplaten

Kleur het verleden! Download hieronder een van onze drie kleurplaten door op de tekst te klikken en voorzie het verleden van kleur. Je kunt kiezen uit verschillende periodes die je ook terugvindt in het preHistorisch Dorp. Heb je er eentje af? Stuur 'm dan op naar een vriend of familielid. Je mag 'm ook naar ons sturen. Post ontvangen is altijd leuk, toch?

bekijk het evenement >Het preHistorisch Dorp mag weer open!
vanaf 2 juni

Reizen in de tijd mag weer! Vanaf 2 juni mogen we jullie na een lange winterstop eindelijk weer begroeten in ons openluchtmuseum. We hebben alle maatregelen genomen zodat bezoekers op gepaste afstand het museum mogen ontdekken. We gaan zelfs een half uur eerder open zodat iedereen op zijn of haar gemak ons complete aanbod kan ontdekken.

bekijk het evenement >