Ambachten voor gezellen

Ambachten voor gezellen

Educatief programma: middeleeuwen

Zo’n 800 jaar geleden ontstonden er steeds meer verschillende beroepen. Sommige mensen waren boer, anderen smid, bakker of schrijnwerker. In dit programma combineren we verschillende ambachten. Zo gaan de kinderen aan de slag als smid om hun eigen beitel te smeden. Daarna mogen ze leer én mergel bewerken: van leer maken ze hun eigen hoesje (foedraal) voor de beitel en met de beitel creëren ze een vormpje uit mergel.

Middeleeuws leven

Rond ons marktplein staan de huizen uit het middeleeuwse stadje Endehoven. Stel je eens voor dat je hier wekelijks op de markt je boodschappen mocht doen... In het wevershuis verkopen ze stoffen, de smid verkoopt messen en beitels en in herberg Den Bonten Os wordt gegeten en gedronken en ook wel eens geknokt! Dompel je onder in een tijd van steden en staten.

Middeleeuws leven

Praktische informatie

Tijdsduur: 2 uur
Tarief: € 12,- per leerling (min. 20, max. 34), begeleiders gratis
Leeftijd: 10 jaar en ouder

Samengevat:

  • Beiteltje smeden, torderen en slijpen
  • Mergel bewerken met eigen beitel
  • Beitelhoesje van leer maken

Let op: voor de veiligheid van de kinderen en kwetsbaarheid van ons museum vragen we scholen om met minimaal 1 begeleider per 7 leerlingen te komen. De begeleiders houden tijdens het uitstapje een oogje in het zeil, zodat onze historisch bewoner zich volledig kan richten op het educatieve aspect.

Aanvraag schoolbezoek

Praktische informatie