Heksia 2021 [uitverkocht!]

Heksia 2021 [uitverkocht!]

Hekserij leeft!

Rond de herfst-equinox, op 18 en 19 september 2021, duik je in het preHistorisch Dorp in de wereld van rituelen en magie. Een veelzijdig weekend voor iedereen die zich verbonden voelt met de rituelen van vroeger én voor iedereen die nieuwsgierig is naar de magische wereld van heksen en heidenen.

Geen tickets meer beschikbaar!
Tickets voor dit weekend zijn volledig uitverkocht. We hanteren geen reservelijst. Houd onze Facebookpagina in de gaten voor bijzondere evenementen in 2022.

Je hebt geen coronatoegangsbewijs nodig om Heksia te bezoeken. Bekijk onze pagina over de coronamaatregelen voor meer informatie.

Dit evenement vond in het verleden plaats. Benieuwd naar het huidige programma van het preHistorisch Dorp? Ga dan naar onze agenda of volg ons op Facebook voor de laatste nieuwtjes.

Heksen van vroeger én nu

Hoe werden de grote jaarfeesten vroeger gevierd? Waarom werden heksen verbrand? Wist je dat er nu ook nog heksen zijn en dat zij verenigd zijn in covens? 

Kom kijken en verwonder je over het geloof in goden en de wereld na de dood: de rituelen, verschillen én overeenkomsten. Er is aandacht voor oude en nieuwe heksen, echte heksen en heksen uit de literatuur- en filmwereld. 

Dit ga je zoal nog meer beleven: 

  • Snuffel door de heksenspulletjes bij de stalletjes van onder andere Wortel en Cruydt, Het Kruidenvrouwtje, De Kruidenbezem, Innermind en Reiki&Stones
  • Luister naar verhalen van Bastiaan de Zwitser, laat je meevoeren naar donkere tijden van de heksenvervolgingen of laat je de toekomst voorspellen door het Romeins orakel
  • Hang een wens in onze Heilige Eik, neem deel aan een appelritueel en draag je steentje bij aan ons grote Wiel van het Jaar
  • Dans mee met Deosil Scylla en laat je meevoeren op de tonen van Parsley
  • En nog veel meer...

En in Herberg Den Bonten Os staan de lekkerste drankjes en hapjes voor je te pruttelen … op naar Heksia!

Heksen van vroeger én nu

Ambachtslieden & handelaren

Tijdens Heksia tref je in en rondom onze historische gebouwen verschillende ambachtslieden, handelaren en andere bijzondere heksen aan. Ga bijvoorbeeld tingieten in de langschuur, bekijk het proces van een handpoked tattoo in het kleine huis of bezoek het Romeins orakel in de Runderhoeve. Unieke heksenobjecten kom je tegen bij Sigil Stone, Heksig, De Kruidenbezem, Kruidenheksje, SB Designs, Reiki & Stones, Wortel en Cruydt en nog veel meer. Ook ambachten zoals textiel weven, textiel verven of houtbewerking zijn in het museum te bewonderen.

Niet bij alle standhouders kun je pinnen, neem dus contant geld mee. Er is geen pinmogelijkheid in het museum.

Alleen voor vliegensvlugge heksen

Heksia ziet er in 2021 door de coronamaatregelen anders uit dan normaal: er is een maximaal aantal tickets beschikbaar. Dus alleen haastige heksen kunnen neerstrijken in ons museum! Het weekend is volledig uitverkocht.

Heksia in het preHistorisch Dorp

  • Datum: zaterdag 18 en zondag 19 september 2021
  • Tijd: van 09:30 tot 13:00 uur en van 13:30 tot 17:00 uur
  • Prijs: € 12,50 per tijdslot, € 5,- toeslag voor Museumkaarthouders en gratis voor kinderen t/m 3 jaar en begeleiders van gehandicapten.
  • Kaartverkoop: online - uitverkocht.
  • Corona: Heksia is één van de grotere evenementen van het preHistorisch Dorp. Als de musea van het RIVM open mogen, gaat het evenement door en hanteren we de dan geldende voorzorgsmaatregelen voor een veilig bezoek. 
Heksia in het preHistorisch Dorp

Jaarfeesten

Tijdens Heksia staan we stil bij alle jaarfeesten. Een van de manieren waarop een heks zich verbindt met de natuur, is door het vieren van deze overgangen en hoogtepunten in de seizoenen. Voor ieder jaarfeest kun je een bijzondere activiteit uitvoeren, zoals kaars maken, jaarwiel kleuren, oogst offeren, vuur maken of het doen van een wens. De overige activiteiten houden we nog even als verrassing, maar hieronder lees je alvast meer over de jaarfeesten.

Mabon – 21 september

Dit oogstfeest heeft pas in de jaren ’60 deze naam gekregen. Of het vroeger gevierd werd, weten we niet precies. Het valt precies tussen midzomer en midwinter in en zal zeker een belangrijk moment van het jaar gemarkeerd hebben. Bij deze herfstequinox zijn de meeste oogsten binnen en is het tijd voor een groot dankfeest. Heksia vindt plaats in dit weekend omdat we dit mooie oogstfeest graag met jullie vieren.

Samhain – 31 oktober

In veel oude tradities is dit feest de start van het nieuwe jaar. De grens tussen de werelden is dun en de doden lijken dichterbij dan ooit. In veel culturen viert men dit feest onder verschillende namen: All Hallows Eve (Halloween), Dia de los muertos, Allerzielen/Allerheiligen. Bijna altijd eert men de voorvaderen en is er een link naar het verjagen van boze geesten die óók door de dunne sluiers zouden kunnen komen.

Yule – 21 december

De kortste dag en de langste nacht worden gevierd door veel lichtjes te ontsteken. Vanaf hier draait het jaarwiel weer naar langere dagen en komt het licht weer langzaam terug: midwinter. Het is een feest van hoop – de reden dat ook de Christenen ervoor kozen om de geboorte van Christus (de verlosser) met dit feest in verband te brengen. 

Imbolc – 2 februari

Bij dit oorspronkelijk Keltische lentefeest werd de godin van de zon (Brigid) vereerd. In de Christelijke traditie viert men rond deze tijd Maria Lichtmis. Dit is het laatste winterfeest en het eerste feest waarin de hoop op de lente en de terugkeer van de lichtere dagen zich aandient. De zon wordt door veel mensen gesymboliseerd door het eten van pannenkoeken, met een knipoog naar de overeenkomst tussen de goudgele schijven ;). In het verleden zal de lente zich op het land misschien nog weinig laten zien, maar de eerste lammetjes en kalfjes werden waarschijnlijk al wel geboren of dienden zich toch langzaam aan.
 

Oestara – 21 maart

De lente-equinox staat in het jaarwiel direct tegenover de herfstequinox en valt precies tussen winter- en zomerzonnewende. Omdat deze datum de start van de lente aankondigt, is het bij uitstek een vruchtbaarheidsfeest en Pasen wordt vaak aan dit feest gelinkt. Het beschilderen van eieren, het buiten ernaar zoeken, dauwtrappen en de paasvuren verwijzen allemaal naar vrolijkheid om terugkerend licht en vruchtbaarheid van het land. 

Beltane – 1 mei

Het lentefeest in mei kent vele gezichten: het feest wordt ook wel Walpurgisnacht genoemd, maar zelfs het vieren van Pinksteren met het dansen om de Meiboom kan dit feest in verband gebracht worden. Net als Samhain is het een feest waarbij de sluiers tussen deze wereld en het hiernamaals dun zijn en boze geesten op de loer liggen. Het is ook een vruchtbaarheidsfeest waarin de Germanen de verbintenis tussen Wodan en Freya bijvoorbeeld vierden. In de Christelijke traditie is de meimaand de Mariamaand, waarbij de overeenkomsten tussen Maria en moeder aarde als brengers van het leven absoluut niet toevallig kunnen zijn.

Litha – 21 juni

Midzomer, waarin we de langste dag vieren, is een zorgeloos feest– de winter is nog ver weg en van de velden stroomt een overvloed. De lichtheid spreekt uit het feit dat de elvenwereld in deze tijd dichtbij lijkt te zijn. Dat het ook in de prehistorie een belangrijk feest moet zijn geweest blijkt uit bijvoorbeeld de zoninval op deze dag in de ingangen van verschillende hunebedden en bijvoorbeeld Stonehenge.

Lughnasadh – 1 augustus

De eerste graanoogst – het belangrijkste basisvoedsel vanaf de uitvinding van de landbouw, vieren we rond 1 augustus. Een periode waarin we ook al merken dat de zomer over haar hoogtepunt heen is. Stiekem worden de dagen weer korter, raken bloemen uitgebloeid en worden de vruchten aan de bodem steeds rijper. Het is een feest wat we vanuit de oude tradities nauwelijks kennen. Mogelijk waren de eerste boeren te druk om het uitgebreid te vieren, al zal iedereen een gelukkig gevoel gekregen hebben als de spieker (de graanopslag) weer tot de nok toe gevuld was voor de komende winter!

Parkeren bij het preHistorisch Dorp

Het preHistorisch Dorp heeft twee gratis parkeergelegenheden met voldoende parkeerplekken voor auto's en touringcars.

De eerste bevindt zich voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161). Parkeren op de openbare weg bij het museum is gratis. Vanuit deze parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park.

De tweede parkeergelegenheid is te vinden op adres Antoon Coolenlaan 5. Vanaf hier maak je een mooie wandeling door de Genneper Parken van ongeveer 15 minuten om bij het museum uit te komen. Onderweg kom je langs groene weides en bosrijke omgevingen en kun je ook iets eten bij Paviljoen Genneperparken of de stadsboerderij Genneper Hoeve

Programmaboekje Heksia

Bij binnenkomst in het museum ontvang je van ons het programmaboekje voor Heksia 2021. Wil je alvast lezen wat hierin staat? Bekijk dan de afbeeldingen hieronder.

1955
1956