
Zoet, zout en zuur verleden
Honger! Je eigen moestuin, fermenteren, roken, brouwen en kokkerellen – het is weer helemaal hip. Veel van die technieken kennen een lange geschiedenis. Op 10 en 11 juli 2021 nemen we jou daarom op voedselavontuur in het verleden.
- Hoe houd je iets lang houdbaar zonder koelkast?
- Vlees en vis bewaren - hoe doe je dat?
- Dronken ze in de middeleeuwen al alcohol?
- Wat gaven ze baby's vroeger te eten?
- Wat brachten de Romeinen mee aan technieken en ingrediënten?
Dit evenement vond in het verleden plaats. Benieuwd naar het huidige programma van het preHistorisch Dorp? Ga dan naar onze agenda of volg ons op Facebook voor de laatste nieuwtjes.
Weten is eten
Je komt alles over eten door de eeuwen heen te weten tijdens het Historisch Foodfest. Zo maak je van je eten een nog grotere belevenis. Bij het Rooi Gebroed kun je bierbrouwen en proeven, bij imkerij De Walhut kun je terecht voor bijproducten, ga op wildplukwandeling met Wandeloogst en fermenteren leer je bij La Cuisine Vagabonde. Maar er is meer:
- Maak je eigen eetbakje
- Leer over conserveren, brouwen, worst maken, kaas maken en meer
- Bewonder een heus historisch banquet
- Beoefen de kunst van mosterd maken
- Ontdek de kookmethodes uit de prehistorie
- En nog veel meer ...
Je kunt van alles beleven om je honger naar geschiedenis te stillen. In onze herberg kun je als vanouds genieten van hapjes en drankjes: wat dacht je van een belegd broodje met een stukje varken van het spit?
Loopt het water je al in de mond? Kom dan in de zomer op 10 & 11 juli 2021 ontdekken en proeven in het preHistorisch Dorp.

Van melk tot bier
Tijdens het Historisch Foodfest leer je alles over het eten en drinken van vroeger. Wist je bijvoorbeeld dat (vroeg-)middeleeuws bier werd gemaakt van gruit? Dat is een kruidenmengsel van voornamelijk gagel, salie en rozemarijn. Begin 14e eeuw werd hop het hoofdingrediënt. En wist je dat melk al snel werd gebruikt om er boter of kaas van te maken? Veel langer houdbaar (handig, zonder koelkasten!). Van een gejaagd of gehouden dier werd na het slachten alles gebruikt; niets werd weggegooid. De darmen dienden voor het maken van worst, de botten als gereedschap en het overschot aan vlees werd gedroogd of gerookt.

Alleen voor Bourgondiërs die als de bliksem zijn
Het Foodfest ziet er in 2021 door de coronamaatregelen anders uit dan voorgaande jaren: er is een maximaal aantal tickets beschikbaar. Dus alleen de snelste foodies zijn zeker van een plaatsje.
Kies voor een ochtend- of middagbezoek:
Ochtend
Van 09:30 tot 13:00 uur
Middag
Van 13:30 tot 17:00 uur
Historisch Foodfest in het preHistorisch Dorp
- Datum: zaterdag 10 & zondag 11 juli 2021
- Tijd: van 09:30 tot 13:00 uur en van 13:30 tot 17:00 uur
- Prijs: normale entreeprijs, € 9,95
- Gratis voor kinderen t/m 3 jaar, Museumkaarthouders en begeleiders van gehandicapten en Autipashouders (max. 1 per persoon). Museumkaarten zijn ook aan de kassa verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
- Kaartverkoop: online
- Corona: Bekijk de huidige maatregelen

Floralore uit het verleden
Voorafgaand aan het Historisch Foodfest hebben wij in samenwerking met Wandeloogst video's online gezet over de geschiedenis en het gebruik van verschillende soorten planten en bloemen uit het verleden. Op ons YouTubekanaal zijn nog veel meer video's te vinden van deze interessante reeks bomvol verhalen over kruiden, struiken en bomen.
Parkeren bij het preHistorisch Dorp
Het preHistorisch Dorp heeft twee gratis parkeergelegenheden met voldoende parkeerplekken voor auto's en touringcars.
De eerste bevindt zich voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161). Parkeren op de openbare weg bij het museum is gratis. Vanuit deze parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park.
De tweede parkeergelegenheid is te vinden op adres Anton Coolenlaan 5. Vanaf hier maak je een mooie wandeling door de Genneper Parken van ongeveer 15 minuten om bij het museum uit te komen. Onderweg kom je langs groene weides en bosrijke omgevingen en kun je ook iets eten bij Paviljoen Genneperparken of de stadsboerderij Genneper Hoeve.