Ontdek hoe het preHistorisch Dorp is ontstaan, van het initiatief in 1982 tot het openluchtmuseum zoals we dat vandaag kennen.
1982
Vanuit de Eindhovense lerarenopleiding ontstaat het initiatief om een ‘prehistorisch dorp’ te bouwen. Onder leiding van Anneke Boonstra verschijnt het dorp in Genneper Parken. Scholieren kunnen hier ervaren hoe het leven in de ijzertijd geweest kan zijn. Al gauw na de bouw van de eerste boerderij ontstaat het ijzertijddorpje Eversham. Het museum wordt dan bekend als Prehistorisch OpenluchtMuseum.
1995
Het museum haalt de landelijke en internationale pers met een leefexperiment. Twee manen lang (manen zijn een prehistorische tijdsaanduiding, vergelijkbaar met onze maanden) leven onderzoekers zoals destijds, in de authentieke reconstructies uit de ijzertijd. Archeologen en historici zijn dolenthousiast over het experiment en haar educatieve potentie.
2001
Dankzij een Europese subsidie krijgt het prehistorisch dorp in 2001 meer reconstructies uit de middeleeuwse geschiedenis van Eindhoven en omgeving. Het krijgt een nieuwe naam: Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven (HOME).
2002
In 2002 krijgt het museum uitbreiding met het middeleeuwse stadje Endehoven.
2003
Door brandstichting verliest het museum één van de ijzertijdboerderijen en de beheerderswoning op het terrein. Beide worden herbouwd en heropenen in 2006. De herbouwde ijzertijdboerderij is de huidige Runderhoeve.
2012
De stichtingen HOME en Museum Kempenland Eindhoven fuseren en Eindhoven Museum ontstaat. Zo komt 2500 jaar geschiedenis onder één dak. Samen brengen ze honderd generaties Eindhovenaren tot leven met als motto: Van begin tot Eindhoven.
2016
Het openluchtmuseum keert terug naar zijn roots met een historische bouwploeg en een nieuwe naam: preHistorisch Dorp. Eindhoven Museum bestaat nog steeds, maar is de overkoepelende naam voor het preHistorisch Dorp en de collectie van het voormalige Museum Kempenland.
Wat de toekomst brengt
Benieuwd naar de toekomstplannen van het preHistorisch Dorp?
Lees erover op ‘Onze toekomst’
Heb je vragen over onze historie?
Stuur je vraag naar info@prehistorischdorp.nl en wij duiken er graag voor je in.