Programma Vikingfest

Programma Vikingfest

Welkom op Vikingfest!

Het is Pinksteren en dat betekent dat het preHistorisch Dorp wordt overgenomen door honderden Vikingen! Drie dagen lang krijg je de kans dit fascinerende volk uit de vroege middeleeuwen te ontdekken. Op deze pagina staat het programma van Vikingfest. Bekijk hieronder de tijdschema’s voor gevechten, shows, verhalen en onze Viking Academy. De complete programmafolder met locaties, die we ook uitdelen tijdens het evenement, vind je hier. Veel plezier!

Tickets

Verhalen

Laat je meevoeren door meeslepende verhalen over de godenwereld en gewone mensen met uitzonderlijke vaardigheden. Onze beste vertellers staan meerdere keren per dag op het podium in onze prachtige Vikinghoeve! 

Locatie: Adellijke Hoeve

TijdstipVerteller
11.15 – 11.35  Bastiaan
12.00 – 12.20  Jantine
12.45 – 13.05  Bastiaan
13.30 – 13.50  Jantine
14.15 – 14.35  Bastiaan
15.00 – 15.20  Jantine
15.45 – 16.05  Bastiaan
16.30 – 16.50   Jantine
Verhalen

Gevechten

Het hoogtepunt voor de strijders is toch wel het moment dat ze oog in oog met elkaar staan. Vechtersteams nemen het tegen elkaar op in verschillende uitdagingen, waarin punten te winnen zijn. Tijdens het gevecht hoor je meer over de wapens, technieken en gevechtstactieken. Er zijn 3 verschillende shows. Komt dat zien! 

Locatie: Jagerskamp 

Tijdstip en gevecht

 • 12.30 – 12.55 - Vechtcompetitie: Drakar
 • 14.30 – 14.55 - Vechtcompetitie: Holmgang
 • 16.30 – 16.55 - Vechtcompetitie: Veldslag
Gevechten

Viking Academy

Onze Vikingen barsten van kennis. Over archeologie, technieken die vroeger werden gebruikt, bijzondere weetjes en nog veel meer. Vraag ze het hemd van het lijf of ga naar een van de gerichte mini-lezingen over de vroege middeleeuwen, die dagelijks worden gegeven om 11.30 en 13.30 uur en een kwartier duren.

LocatieLezing
ArenaPijlen en bogen maken
ArenaKetels en helmen maken
Langschuur           Toepassingen van koehoorn
Ambachtenhuis    Wol verven met natuurlijke stoffen
Runderhoeve        IJzerwinning in Nederland
Runderhoeve        Textiel maken
Arena                      Geschiedenis van het bordspel
LangschuurWol verven met natuurlijke stoffen
Adellijke Hoeve Verf, pigmenten en kleurgebruik
Runderhoeve        Hoe klonken de vroege middeleeuwen? (25 minuten)
Viking Academy

Een eeuwenoude familievete

Tijdens Vikingfest nemen we je mee in een bijzonder verhaal over een eeuwenoude vete tussen twee families. De Vikingen hebben een Althing bijeengeroepen, een raad van dorpshoofden. Deze beslist hoe de strijdbijl tussen de families begraven moet worden.

De raad van dorpshoofden beroept zich tijdens Vikingfest op Lex Frisonum: het wetboek van strafrecht uit het vroegmiddeleeuwse Frisia. De meeste misdrijven waren af te kopen door te betalen, maar lang niet alle… De situaties die in het wetboek staan beschreven zijn zeer gedetailleerd, waarschijnlijk kwamen ze regelmatig voor: 

 • Als iemand een vrije vrouw, zonder goedvinden van haar ouders, als echtgenote ontvoert, dient hij 20 solidi boete te betalen aan haar voogd. 
 • Als iemand een ander met een nagel krabt, waardoor het niet bloedt, maar er een waterige vloeistof uitstroomt, dient hij 10 friese denarii boete te betalen.
 • Als iemand een paard of rund steelt, wordt hij met de doodstraf bestraft of koopt hij zijn leven vrij met de waarde ervan.
 • Als iemand in een rivier de openbare doorgang afsluit, dient hij 12 friese solidi boete te betalen.
 • Als iemand een harpspeler, die met een cirkel harpspelen kan, op de hand slaat, dient hij een boete te betalen die eenvierde hoger is dan bij een andere man van dezelfde stand.

Bovenstaande is slechts een greep uit de regels van het wetboek. Benieuwd welke straffen onze Vikingen krijgen opgelegd? Kom dan naar onderstaande show of aanschouw de vele kleine voorstellingen in het museum.

Een eeuwenoude familievete

Show

Tijdens Vikingfest behandelt een rechter op rechtvaardige wijze grote en kleine geschillen tussen twee Vikingfamilies. Het ene conflict wordt opgelost met geld, een ander met een duel... Beide families proberen marktgeld te winnen bij kleine opstootjes door het hele museum. Tijdens de shows vindt de dorpsraad plaats. Kom jij kijken? 

Locatie: Jagerskamp

Tijdstip:

 • 11.30 – 11.55 uur
 • 13.30 – 13.55 uur 
 • 15.30 – 15.55 uur

Houd er rekening mee dat door drukte bepaalde activiteiten vol kunnen zijn. Bedankt voor je begrip.

Show

Handelaren & ambachtslieden

Struin tussen handelaren en ambachtslieden van heinde en verre op de Vikingmarkt. Verspreid over het museum vind je verschillende kraampjes met bijzondere handelswaar. Bij de vaardige ambachtslieden waan je je volledig in een andere tijd. Aanschouw hoe ze met hun handen aan het werk zijn om de mooiste voorwerpen te maken.

Een selectie van de ambachten en het handelswaar:

• In de buurt van de Schapenboerderij 
Onder andere leren buidels, houten speelgoed, tingieten, zeezout, bijlen, zijde, wol, sieraden, botten, poppen en instrumenten.

• Bij de Runderhoeve 
Naaldbinden, tattoos, bronsgieten, ijzerwinnen, kaartweven, houtsnijwerk, stoffen en meer.

• Rondom de Arena 
Onder andere houtbewerking, kleding, meubels, bordspellen, kralen, bekers, sieraden, vilt, pigmenten, trommels en gereedschap. 

• Op het Marktplein
Sieraden, dierenhuiden, smeden, katoen, leer, bijproducten, stoffen verven en zo meer.

Handelaren & ambachtslieden