Ambachten voor meesters

Ambachten voor meesters

Educatief programma: middeleeuwen

Zo’n 800 jaar geleden ontstonden er steeds meer verschillende beroepen. Sommige mensen waren boer, anderen smid, bakker of schrijnwerker. Als je zo'n beroep wilde leren, werd je eerst gezel - een leerling. Als je alle beproevingen van je opleiding doorstaan had, kreeg je je beloning en werd je meester. In dit programma doorloop je niet alleen het gezellenprogramma, maar mag je je daarna ook verdiepen en ga je met nóg meer ambachten aan de slag! Extra veel tijd om eeuwenoude skills bij te werken dus.

Onze leermeesters staan te popelen om hun kennis door te geven aan nieuwe leerlingen. Gaat jouw klas binnenkort aan de slag met hun eigen handen?

Middeleeuws leven

Rondom ons marktplein staan de huizen uit het middeleeuwse stadje Endehoven. Stel je eens voor dat je hier wekelijks op de markt je boodschappen mocht doen... Handelaren verkochten hier hun waar, vaak waren dit producten die zij zelf maakten. Ambachten zoals smeden, stoffen maken, en spinnen waren vroeger aan de orde van de dag. In ons ambachtenhuis zie je hoe een huis uit de middeleeuwen eruitzag. Er werd hard gewerkt! In de naastgelegen herberg Den Bonten Os wordt gegeten en gedronken, luidruchtig gelachen en ook wel eens geknokt! Dompel je onder in een tijd van steden en staten, een tijd waarin er veel werd verhandeld.

Middeleeuws leven

Praktische informatie

Tijdsduur: 4 uur
Tarief: € 18,75 per leerling (min. 20, max. 34), begeleiders gratis
Leeftijd: 10 jaar en ouder

Samengevat:

  • Beiteltje smeden en slijpen
  • Mergel bewerken met eigen beitel
  • Beitelhoesje van leer maken
  • Touw slaan
  • Kaarsen dompelen
  • Eventueel spellen op het marktplein

Let op: Voor de veiligheid van de kinderen en kwetsbaarheid van ons museum vragen we scholen om met minimaal 1 begeleider per 7 leerlingen te komen. De begeleiders houden tijdens het uitstapje een oogje in het zeil, zodat onze historisch bewoner zich volledig kan richten op het educatieve aspect.

Aanvraag schoolbezoek

Praktische informatie