Heksia

Heksia

De magische wereld van heksen en heidenen

Hekserij leeft! Tijdens Mabon, dat ieder jaar plaatsvindt in september, hebben wij in het preHistorisch Dorp 4 jaar lang Heksia georganiseerd. Je kon je toen onderdompelen in de magische wereld van heksen en heidenen met workshops, kraampjes, live muziek, lezingen, demonstraties, dans, ambachten en nog veel meer… 

In 2023 hebben we deze periode van 4 jaar heksenfestivals afgesloten. We zijn trots op wat we hebben neergezet en de navolging daarvan! Ondanks dat we afscheid nemen van Heksia, blijven we onverminderd de historische rol van de vrouw in onze maatschappij onder de aandacht brengen binnen ons museum in de toekomst. We volgen daarin de veranderende ideeën van historici en archeologen op de voet en geven onze bezoekers daar zoveel mogelijk van mee.

In 2024 vindt er dus geen heksenfestival meer plaats, maar er zijn nog genoeg andere evenementen te ontdekken in het preHistorisch Dorp zoals Vikingfest, de Middeleeuwse Jaarmarkt of SuperStoffig. Of kom langs op een rustigere dag en leer alles over de geschiedenis van onze tijdgidsen!

Kijk in onze agenda om te zien wat er te beleven is in ons museum. En wil je teruglezen hoe tof onze heksenfestivals waren of het nog een keer herbeleven met bijvoorbeeld de aftermovie? Kijk dan vooral verder op deze pagina.
 

Een weekend vol magie

Ons intieme festival Heksia is enkele jaren op rij een bron van energie geweest voor iedereen die zich verbonden voelt met de rituelen van vroeger én voor iedereen die gewoon nieuwsgierig is naar de magische wereld van heksen en heidenen. 

Programma Heksia

Een weekend vol magie

Magische mensen en meer

Tijdens Heksia was er veel te doen. Van een prehistorisch ritueel in het bos tot dansworkshops. Je kon je rust pakken tijdens gepassioneerde lezingen van moderne heksen of meedeinen op de sfeervolle muziek door het museum. Er werd Scandinavische folk en middeleeuwse ballades gespeeld om bij weg te dromen. Je kon ook zelf meedoen met een interactief historisch theater of dansen met een dansgroep. Op Heksia stonden diverse betoverende standhouders met hun waar om je kennis te laten maken met de wereld van hekserij. Ook waren er standjes waar je echte heksenhebbedingen kon scoren.

Magische mensen en meer

Nog meer moois in het preHistorisch Dorp