Beleef geschiedenis

Dagje uit naar het openluchtmuseum

In het preHistorisch Dorp maak je in één dag een tijdreis van 15.000 jaar. Onderweg ontmoet je jagers uit de steentijd, boeren uit de prehistorie en ambachtslieden uit de middeleeuwen. Maak een praatje en laat je verrassen door hun verhalen over het dagelijks leven in het verleden! Herleef oude ambachten in eeuwenoude hoeves, vakwerkhuizen en boerderijen. Er is altijd hout te kloven, brood te bakken of een zwaard te smeden. Daarnaast zijn er veel wisselende historische activiteiten voor iedere leeftijd zoals boogschieten, amulet maken, potten bakken of boomstamkano varen.

Ontdek onze geschiedenis door deze vast te pakken, eraan te ruiken én te proeven 


Wat is er te doen in het preHistorisch Dorp? Bekijk de korte documentaire die MuseumTV over ons park maakte:

Tijdens de pauze van onze bewoners kun je tal van onbemande activiteiten ondernemen. Bekijk ze hier:

App: De Tijdkijker

Speurtocht

De Tijdkijkerapp brengt jou midden in historische scènes van 15.000 jaar geleden tot aan de Tachtigjarige Oorlog. Ga op speurtocht en vind zes echte archeologische objecten in verschillende huizen. Ook kun je toffe Oerselfies maken: je transformeert in onze app tot een stoere jager of iemand van adel!

Audiotour

Heb je behoefte aan meer inhoud en verdiepingen tijdens je bezoek? Dan kun je in de app de audiotour doen. Wandel langs alle hoogtepunten terwijl onze gids je meeneemt door de geschiedenis. Neem je eigen oordopjes mee of koop een paar aan de kassa voor slechts € 1,-
Download de app in de Apple Store of Google Playstore en ontdek de 9 speurpunten. Lees meer en kijk de video

Ervaar het verleden

Rondleiding

Iedere dag om 14:30 kun je deelnemen aan een gratis rondleiding door het dorp. Tijdens feestdagen en in het weekend is er een extra rondleiding om 12:30.

Voor bezoekers met een verstandelijke beperking bieden wij een rondleiding op maat. Hiervoor kun je telefonisch contact met ons opnemen.

Herberg Den Bonten Os

Graag een hapje eten tijdens je bezoek? In Herberg Den Bonten Os serveren we in het weekend en tijdens feestdagen verse producten die we ter plekke en met aandacht voor je bereiden.

Openingstijden

Wij zijn open van dinsdag t/m zondag van 10:00 - 17:00 uur. Tijdens feestdagen en schoolvakanties zijn we ook op maandagen open. Gedurende het hele jaar is het mogelijk om feestjes, bijeenkomsten of vergaderingen te reserveren in het preHistorisch Dorp.

Bekijk de plattegrond

Ontdek Tijdkisten

Door het hele museum zijn Tijdkisten verstopt. Daarin vind je extra informatie over het tijdperk waarin je je bevindt. De kisten laten meer zien over het leven van alledag: de kleding, het voedsel en de technieken die men beheerste. Ontdek jij ze allemaal?

AGENDA


Historisch Ambachtenlab
Iedere woensdagmiddag 15:00 - 17:00 uur

Weet jij hoe je van leer een armband maakt? Of wil je heel graag een eigen drinkbeker van hoorn maken? Kom dan naar het Historisch Ambachtenlab in het preHistorisch Dorp in Eindhoven.
Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen op woensdagmiddag creatief aan de slag met oeroude technieken in deze historische knutselclub.

bekijk het evenement >


Vuur, vonk en ijzer
14 t/m 20 oktober

In de herfstvakantie is er voor alle leeftijden van alles te beleven in het preHistorisch Dorp! In het eerste weekend, op 12 en 13 oktober, graaf je mee met echte archeologen. We duiken samen met de archeologische vrijwilligersvereniging AVKP/AWN en het Erfgoedhuis in de Nationale Archeologiedagen. De rest van de week staat in het teken van vuur, vonk en ijzer en houden we een internationaal ijzersymposium! Teams uit diverse landen zullen van woensdag tot zondag proberen zoveel mogelijk ijzer te winnen uit lokaal ijzeroer. Dit doen zij door ovens te bouwen en te gebruiken die mensen 1000 tot 2500 jaar geleden ook gebruikten.

bekijk het evenement >


Oervlees workshop
10 november 2019

Kleurrijk, mals oervlees van bijzondere oervarkens uit onze varkenskraal in de tijd van de eerste boeren. Ontdek tijdens deze sfeervolle avond op 10 november hoe je een varken uitbeent en de lekkerste stukjes van dit boerderijdier. Tot slot proef je ook hoe smaakvol de oervarkens zijn tijdens het diner. Sluit jij met een select gezelschap aan bij de workshop oervlees in het preHistorisch Dorp? Reserveer je plek dan nu!

bekijk het evenement >