Twee Maanden Middeleeuwen

Twee Maanden Middeleeuwen

Leven als 650 jaar geleden

Het ambachtenhuis van het preHistorisch Dorp is van 1 juli t/m 27 augustus dag en nacht bewoond. Acht weken lang gaat één vrouw er koken, wassen, eten en slapen. Hoe zag het leven in de middeleeuwen eruit? Welke uitdagingen zijn er in en rondom een middeleeuws huis? Wat eet je en hoe bereid je het? Hoe zorg je voor licht? Waar slaap je? Met welke huishoudelijke taken houd je je bezig? 

Dit en meer ontdek je tijdens de zomervakantie in het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Neem een kijkje in het prachtig aangeklede huis, maak een praatje met de bewoonster en ontdek het leven in de late middeleeuwen.

Samenkomst experts

Museummanager Yvonne Lammers, de bewoonster, gaat iedere donderdag in gesprek met wetenschappers, archeologen, historici en andere deskundigen om de vele dagelijkse middeleeuwse uitdagingen aan het licht te brengen. Iedere week komt een ander thema aan bod: van houtbewerken, weven en zelfzorg tot de hoeveelheid fijnstof, de behandeling van lemen vloeren en de omgang met afval. Zo komen wetenschappers en ambachtsspecialisten in het preHistorisch Dorp samen om kennis te delen over de late middeleeuwen. 

Samenkomst experts

Discussiethema's

De volgende thema's komen tijdens het project ‘Twee Maanden Middeleeuwen' aan bod. 

 • Week 27: Ambachten, houtbewerken
 • Week 28: Textiel maken
 • Week 29: Voedsel
 • Week 30: Huis, tuin en dieren
 • Week 31: Voedsel conserveren
 • Week 32: Zelfzorg en EHBO
 • Week 33: Textiel verwerken
 • Week 34: Het belang van publieksarcheologie

Voor ieder thema komt een specialist langs in het huis en blijft dan enkele dagen logeren. Iedere donderdag van de week gaan experts over het onderwerp van de week in gesprek. Het discussiegesprek is alleen voor genodigden toegankelijk. Benieuwd naar deze discussie? Kijk dan wekelijks terug op deze website voor de meest boeiende content.

Discussiethema's

Dagboek

Tijdens haar avonturen in het ambachtenhuis houdt Yvonne een dagboek bij, alle passages uit dat dagboek plaatsen we op onze website. Van het idee om een middeleeuws huis te bewonen, het uitnodigen van experts en ambachtslieden tot de dagelijkse gang van zaken in het huis: je kunt het allemaal in chronologische volgorde teruglezen. Je vindt het dagboek via de button hieronder.

Dagboek

Podcast discussiedonderdag

Iedere donderdag vindt er een discussie plaats tussen experts. Deze discussies nemen we op en publiceren we als podcast. Op dit moment zijn deze podcasts deze nog niet beluisteren. Zodra de eerste podcast beschikbaar is, communiceren we dit via onze social kanalen.

Afsluiting: middeleeuwse jaarmarkt

We sluiten het project op 27 augustus af met een feestelijke middeleeuwse jaarmarkt. En dat betekent groot feest! Er is muziek van verschillende middeleeuwse muzikanten en er loopt een heuse nar door het museum. Een theater verzorgt een muzikaal toneelstuk op het marktplein. Kinderen kunnen middeleeuwse strijdtrainingen volgen in de grote weide. Daarnaast zijn er verschillende handelaren die hun waar aanbieden: van stoffen tot houten lepels!

De jaarmarkt wordt geopend door burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem, die daarna de bewoners van het ambachtenhuis zal ontmoeten.

Afsluiting: middeleeuwse jaarmarkt

Deze beleving zelf zien?

Van 3 juli t/m 27 augustus is het middeleeuwse ambachtenhuis in het preHistorisch Dorp in Eindhoven bewoond. Dit project maakt daarmee onderdeel uit van ons zomervakantieprogramma. Wil je met eigen ogen zien hoe het dagelijks leven in een middeleeuws huis is? Kom dan gedurende deze periode langs in ons openluchtmuseum en aanschouw het zelf! Je kunt door de luiken al je vragen stellen aan Yvonne.

Houd er rekening mee dat op donderdagmiddag een discussie met opnames plaatsvindt, op dat moment kun je geen vragen stellen. Je mag natuurlijk vanuit de buitenkant wel een kijkje nemen in het ambachtenhuis.

Zomervakantie

Deze beleving zelf zien?

Twee Maanden Middeleeuwen in het preHistorisch Dorp

Dit project is onderdeel van de zomervakantie.

 • Datum: 1 juli t/m 27 augustus
 • Tijd: 10:00 - 17:00 uur
 • Prijs: € 11,50. Gratis voor kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders. Museumkaarten zijn ook aan de kassa verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
 • Kaartverkoop: online en aan de kassa.

Tickets

Twee Maanden Middeleeuwen in het preHistorisch Dorp

In de media

De avonturen van Yvonne verschijnen regelmatig in de pers. Hier vind je een selectie uit publicaties.

Pers is op afspraak van harte welkom bij Yvonne. Neem voor een afspraak contact op met Marjan Vossen, hoofd marketing op m.vossen@eindhovenmuseum.nl.