Muziek

Muziek

Door Anneke Boonstra

Overal in de wereld wordt gezongen, gedanst, gestampt en geklapt. Dat kan met de eenvoudigste middelen, bijvoorbeeld door met een stok op een holle boomstam te slaan of door op een rietstengel te blazen. Alle volkeren van nu kennen muziekinstrumenten.

De ijzertijdboeren hebben ongetwijfeld ook muziekinstrumenten gehad. Misschien waren het gewone klankborden, holle houten trommels of trommels bespannen met een vel. Hiermee luisterden ze wellicht hun religieuze plechtigheden op, hun feesten, hun eentonige arbeid of hun lange winteravonden.

Vondsten: Sommige muziekinstrumenten zijn bewaard gebleven, zoals benen fluitjes en aardewerken fluitjes, een panfluit, een trommel van aardewerk, rammelaars van aardewerk en belletjes. Er is ook een snorrebot teruggevonden, dat aan een touw moet worden rondgezwaaid en dan een zoemend geluid maakt.
Ik denk, maar kan het niet bewijzen, dat alle volkeren in alle tijden muziek gemaakt hebben. Hoeveel instrumenten ze ook gemaakt hebben, van de muziek zelf is niets bewaard gebleven.

Lees voor meer informatie verder in de volgende pdf’s van Anneke:
Muziekinstrumenten uit de natuur
Panfluit
Kleifluit maken
Trommel met huid maken
Vlierfluit maken