Vacature vrijwilliger historisch figurant

Vacature vrijwilliger historisch figurant

Levende geschiedenis

Wist je dat een groot deel van onze historische bewoners vrijwilligers is? Ze zijn onmisbaar! Met veel enthousiasme en passie beelden zij het leven van vroeger uit in ons museum: of dat nu de tijd van de Vikingen of de tijd van de Romeinen is. Dat doen met vrienden, samen met hun gezin of met andere vrijwilligers. En het mooie nieuws: we zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die de geschiedenis tot leven willen brengen!

Heb jij een passie voor geschiedenis, beoefen je een historisch ambacht of instrument, ben je een geweldige toneelspeler of ben je simpelweg op zoek naar uniek vrijwilligerswerk? En wil je bezoekers met verhalen meenemen door de tijd? Dan is vrijwilligerswerk bij het preHistorisch Dorp zeker iets voor jou! Als historisch figurant leef je bijvoorbeeld als steentijdmens of middeleeuwer, volledig in gepaste kleding, en bezorg je onze bezoekers een onvergetelijke dag.

Hoewel geschiedenis een belangrijke rol speelt in ons museum, is het geen vereiste dat je alle geschiedenisboeken uit je hoofd kent. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om onze bezoekers te enthousiasmeren voor geschiedenis en dat je een open, gastvrije houding hebt. Daar krijg je een bont gezelschap van zeer sociale, betrokken en warme mede-dorpsbewoners voor terug!

Levende geschiedenis

Het preHistorisch Dorp

Het preHistorisch Dorp is hét openluchtmuseum van Noord-Brabant. Een kindvriendelijk museum waar de bezoeker van jong tot oud actief bezig is met het alledaagse leven van vroeger. Door middel van levende geschiedenis kunnen bezoekers in zes tijdvakken een tijdreis maken van de vroege prehistorie tot de late middeleeuwen. Jaarlijks trekt het museum ruim 70.000 bezoekers, waaronder veel gezinnen met kinderen. Naast 11 vaste medewerkers en zo'n 40 seizoenmedewerkers, zijn ruim 180 vrijwilligers bij het preHistorisch Dorp betrokken.

Het preHistorisch Dorp

Word jij onze nieuwe bewoner?

Wat kun je gaan doen?

 • Het alledaagse leven van vroeger uitbeelden in kostuum
 • Een ambacht uitoefenen, zoals pottenbakken, smeden of weven
 • Op een boeiende manier uitleg geven over de geschiedenis
 • Beantwoorden van vragen van bezoekers

Wat breng je mee?

 • Affiniteit met geschiedenis, ambachten of toneel
 • Minimaal 18 jaar
 • Communicatief sterk, open houding en klantgericht
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal en eventueel andere talen

Wat krijg je ervoor terug?

 • Een leuke vrijwilligersbaan met enthousiaste collega’s
 • Een unieke werkambiance in een historische setting, mooi gelegen in de Genneper Parken
 • Begeleiding naar jouw ideale plek en activiteit in het museum
 • Jaarlijks drie feesten met andere medewerkers en vrijwilligers
 • Gratis entree voor jou, je partner en je kinderen
 • Historische kleding

Je bent minimaal 1 dag per maand beschikbaar. We zijn voornamelijk op zoek naar vrijwilligers die aanwezig kunnen zijn in de weekenden en tijdens schoolvakanties. De frequentie, dag, tijd en locatie wordt in overleg met jou bepaald.

Solliciteren
Enthousiast geworden? Vul dan de vragenlijst voor vrijwilligers in met jouw motivatie om vrijwilliger te worden in het preHistorisch Dorp. Wij zijn benieuwd naar jou!

Wat krijg je ervoor terug?

Aanmelden meeloopdag

We verwelkomen nieuwe historisch figuranten graag op onze meeloopdagen voor publieksvrijwilligers. Tijdens zo'n dag draai je, in historisch kostuum, een dag onder begeleiding mee in de prehistorie of middeleeuwen. Zo krijg je een goed idee over jouw rol als historisch figurant.

De eerstvolgende middag vindt plaats op zaterdag 6 april 2024. De andere instroomdagen zijn op zaterdag 6 juli en op zaterdag 31 augustus. Wanneer je de vragenlijst invult, word je uitgenodigd voor een meeloopdag. Aanmelden voor een meeloopdag is mogelijk tot twee weken voor aanvang. Hopelijk tot dan!

Let op: je kunt pas historisch figurant worden nadat je hebt deelgenomen aan een meeloopdag.